2010’da 988 milyar GB’lık bilgi öngörülüyor
Kimilerimizin sanal dünya dediği, kimilerimizinse dijital dünya dediği ve aslında aynı şeyin kast edildiği söz konusu dünya 2010’da ne olacak?
Bu soruyu, bilgi alt yapısına yönelik çözümler üreten ve konusunda lider olan EMC firması da sormuş. Sormakla da kalmamış sanal dünya konusundaki araştırmaları ile alanında lider olan diğer bir firma IDC’den bu konuda bir rapor istemiş. EMC’nin sponsorluğu ve IDC’nin çalışmaları ile ortaya çıkan raporun adı: “Büyüyen Dijital Dünya: 2010 Yılına Kadar Dünya Çapında Beklenen Büyüme”
Söz konusu raporda 2010 yılına kadar tüm dijital dünyayla ilgili tahminlerde bulunuluyor ve bu dünyaya katkıda bulunan belirli bilgi çeşitleri ve coğrafyalar tanımlanıyor. Roporu 10 madde halinde özetleyebiliriz.
1.2006 senesinde 161 exabitlik dijital bilgi üretildi, kopyalandı ve böylece de veri miktarındaki benzersiz büyüme devam etti. Bu dijital dünya, dünyada basılmış olan tüm kitaplardaki bilgilerin yaklaşık üç milyon katına ya da bir diğer deyişle, dünyadan güneşe uzanabilen, 93 milyon mil uzunluğunda toplam 12 kitap yığınına eşittir.
2.IDC’ye göre, 2010 senesinde üretilecek ve kopyalanacak bilgi miktarı 988 exabit’in altı katı oranında olacak. Bu da yıllık yüzde 57’lik bir büyümeye tekabül ediyor.
3.2010 yılına gelindiğinde, dijital dünyanın yaklaşık yüzde 70’i bireyler tarafından üretilecek ve dijital dünyanın en az yüzde 85’inin güvenlik, gizlilik, güvenilirlik ve uyumluluğundan her boyutta işletme, ajans, hükümet ve derneklerin de dahil olduğu kurumlar sorumlu olacak.
4.Dünyadaki dijital kameralar, kameralı cep telefonları, tıbbi tarama cihazları, güvenlik kameraları gibi 1 milyardan fazla cihaz tarafından çekilen görseller, dijital dünyanın en büyük bölümünü oluşturuyor. 2006 senesinde sabit dijital kameraların çektiği görsel sayısı dünya çapında 150 milyarı aştı. Kameralı cep telefonları ile çekilen görsel sayısı ise yaklaşık 100 milyardı. IDC, 2010 senesinde çekilecek görsel sayısının 500 milyarı aşacağını öngörüyor. Günümüzden 2010 senesine kadar video kameraların kullanımı dakika bazında iki katına çıkacaktır.
5.1998 senesinde 253 milyon olan e-posta hesap sayısı, 2006 senesinde yaklaşık 1.6 milyara ulaştı. Aynı süre içerisinde, yollanan e-posta sayısı, e-posta yollayan insan sayısından üç kat hızlı büyüdü. 2006 senesinde, yalnızca iki kişi arasındaki e-posta trafiği spam posta hariç, 6 exabit’ti. 2010 senesine kadar hızlı mesajlaşma hesap sayısı 250 milyona ulaşacak. Bu rakama bireylerin işle ilgili yollayacakları hızlı mesajlar da dahil olacak.
6.Bugün, Internet kullanıcılarının yüzde 60’ı, evlerinden, iş yerlerinden ya da okullarından, geniş bant çevrimlerine erişebiliyor. 1996 senesinde, Internet’i düzenli olarak kullanan yalnızca 48 milyon insan vardı. O sene, World Wide Web (www) yalnızca iki yaşındaydı. 2006 senesinde Internet kullanan 1.1 milyar insan vardı. IDC bu rakamın 2010 senesinde, 1.6 milyara ulaşmasını bekliyor.
7.Dijital dünyanın yüzde 95’ten fazlası yapılandırılmamış bilgilerden oluşuyor. Kurumlarda, yapılandırılmamış bilgiler tüm verilerin yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.
8.Bugün, dijital dünyanın yüzde 20’si uyumluluk kurallarına ve standartlarına tabiidir ve yüzde 30’u da yakın gelecekte güvenlik uygulamalarına tabii olacaktır.
9.IDC bugün, organizasyon bilgilerinin yüzde 10’dan daha azının değerlerine göre sınıflandırıldığını ya da derecelendirildiğini öngörmektedir. IDC sınıflandırılmış veri miktarının yıllık büyüme oranının yüzde 50’den fazla olmasını beklemektedir.
10.Gelişmekte olan ekonomiler dijital dünyanın yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Bu oran gelişmiş ekonomilerden yüzde 30-40 oranında daha hızlı büyüyecektir.
Çalışmanın tamamına www.emc.com/about/destination/digital_universe internet adresinden ulaşabilirsiniz.
(Bu yazının bir kısmı 18 Mart 2007 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)