2011 yılında teknolojide neler olacak?
2011 yılında neler olacağına bakmadan önce 2010 yılında yaşanan iki büyük hayal kırıklığından bahsetmeden geçemeyeceğim. İki hayal kırıklığı da Google merkezli. Birinci hayal kırıklığı Google’ın Buzz hizmeti.Google’ın sosyal ağlara giriş projesi olan Google Buzz başlangıçta heyecanla karşılandı. Fakat insanlar kendilerini artık görüşmek istemedikleri eski dostları ile bağlantılanmış bulunca ortalık karıştı. Böylece girişim ters tepti ve Google’ın sosyal ağlara girme hamlesi resmen sulara gömüldü.
İkinci hayal kırıklığı da Google’a ait. Hizmetin adı Google Wave. Başlangıçta bir hayli ilgi çekti. İnsanlar büyük talep gösterdi fakat kullanmaya başlayanlar bu Wave’in ne için yapıldığını ve nasıl kullanacaklarını bir türlü çözemediler. Dolayısı ile kullanmayı bıraktılar. Google’ın ikinci başarısız girişimiydi.
Şimdi gelelim 2011’de teknolojinin nereye gideceğine. Tahminlerimiz şöyledir:
IPTV: Televizyon ve görüntü sinyallerinin genişbant (kablo internet/DSL) kullanıcısı aboneler veya izleyicilere İnternet protokolü üzerinden dağıtıldığı sistemler olan IPTV, nihayet sahaya inecek. İnternet teknolojisinden evdeki televizyon ekranlarında yararlanmayı sağlayan bu teknoloji ile ilgili olarak, 2011 yılının ortalarında önemli atılımlar yapılacak. BBC’nin desteklediği YouView’in yayınlanması bekleniyor. Pay-Tv adı verilen ödemeli televizyon yayıncıları da kendi hazırlıklarını yapmaya devam ediyorlar. Google Tv projesi bir süre askıya alınmış olmasına rağmen, bu projeye de umutla bakılıyor.
Sosyal ticaret: Sosyal medya sitelerinin kullanımı her geçen gün artıyor. Milyonlarca kişinin üye olduğu bu siteler, reklamcıların ve pazarlama uzmanlarının en sık başvurdukları yerler. Gerçi henüz tehlikeli boyutlara ulaşmadı bu durum. Facebook, 600 milyona yakın üyesi ile reklamlar sayesinde önemli bir gelir elde ediyor. Bunun yanı sıra sitedeki gizlilik ayarları, kullanıcının paylaştığı bilgilerin tümünün paraya çevrilmesini engelliyor. Hatırlarsanız bazı üçüncü parti Facebook uygulamaları üzerinden kullanıcılara ait bilgilerin reklam şirketlerine satıldığı ortaya çıkmıştı. Groupon gibi siteler de sosyal ticaretin önemli bir ayağını oluşturuyor. Ülkemizde de Şehir Fırsatı, Grupanya gibi siteler bunun en iyi örnekleri. Bu siteler günlük olarak üyelerine çeşitli alışveriş teklifleri sunuyorlar. 2011 yılında bu sitelerin kullanımının daha da yaygınlaşacağı tahmin ediliyor. Bu siteler, aynı zamanda reklamcılar için önemli bir mecra olarak da karşımızı çıkıyor.
Sosyal oyunlar: 2010 yılına damgasını vuran sosyal oyun deneyiminin 2011 yılında devam edeceği tahmin ediliyor. Zynga’nın FarmVille oyunu ile popüler hale gelen sosyal oyunlar, vazgeçilmez hale geliyor. Facebook gibi sosyal medya siteleri sayesinde milyonlarca kişi tarafından oynanan bu oyunlar, 2011 yılında da popülerliğini koruyacak. Uzmanlar, Zynga’nın en az 3 oyun daha yayınlamayı planladığını söylüyor. Sosyal oyun sektörü, gerçekten gelişen bir sektör, üstelik geliri de son derece yüksek.
Yakın saha iletişimi (NFC): Yakın saha iletişimi için kullanılan çipler, son yıllarda karşımıza çıkan bir teknoloji. Ama henüz çok yaygın biçimde kullanılmıyorlar. Uzmanlara, 2011 bu teknolojinin önemli bir yol katedeceği bir yıl olacak. NFC teknolojisi sayesinde cep telefonumuzu kredi kartı gibi kullabileceğiz, ya da cep telefonumuzu ödeme yapmak veya ulaşımda kullabilmek mümkün olacak. Google’ın yeni modeli Nexus S’de bu teknoloji bulunuyor ve Apple’ın yeni iPhone’ununda da bu teknolojinin kullanılacağına dair çeşitli söylentiler de var. Yeni bir teknoloji olduğu için elbette ilk başlarda NFC’nin kullanımı sınırlı olacaktır. Mesela şimdiden bazı binalardaki tabelalara NFC çipleri yerleştirilmeye başlandı bile. Ancak NFC, yaygınlaştığı zaman önemli bir farklılık yaratacak.
2011 yılına dair yapılan son tahmin ise, her cihazın İnternet bağlantısı olacağı ile ilgili. Bunun en güzel örneği ise akıllı evler. 2011 yılında akıllı evler ile birlikte uzaktan kontrol mekanizması ortaya çıkacak. Mesela dışarıdayken vereceğiniz bir komut sayesinde siz eve gidene kadar kaloriferler yanacak, ışıklar açılacak ve hatta yemekler ısıtılacak. Siz eve gittiğinizde herşeyi hazır bulabileceksiniz. 2011 yılında bu tür teknolojilerin daha da gelişip yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.
(Bu yazının bir kısmı 26 Aralık 2010 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)