Bilişim’de yoğun günler
Bilişim sektöründe yoğun günler 3 Ekim’de Bilişim Zirvesi ile başlıyor. Hemen arkasından 6 Ekim’de Cebit Fuarı ve Sinerji Zirvesi geliyor. 9 Ekim’de bu üç büyük etkinlik bitiyor ama onların yaptığı başlangıca Kasım ayının sonu gibi gelen Compex desteği ile sektörde yaz tatiline kadar sürecek bir hareketlilik başlıyor.
3-5 Ekim tarihleri arasında İnterpromedya tarafından düzenlenen etkinliğin programı oldukça yoğun. Aynı şekild 6-9 Ekim’deki Cebit Sinerji Zirvesi de aynı yoğunluğa sahip. Detaylarını internet sitelerinden edinebilirsiniz. Çeşitli görüşmelerde ve dost sohbetlerinde bana çok sık sorulan bazı sorulara topluca ve kısaca cevap vereceğim. Sorulan soruları teke indirdiğimizde kabaca sorulan şey: “Neden iki zirve var?”
İnterpromedya uzun yıllardır Bilişim Fuarını düzenliyordu. Sonrasında bu fuarın içine Bilişim Zirvesini ekledi. Derken Almanya’da Cebit’i düzenleyen Messe geldi ortak oldu. Devamında çoğunluğu aldı. Fuarın ismi Cebit oldu. Son birkaç yıldır da zirve yüzünden İnterpromedya ve Messe arasında anlaşmazlık vardı. Derken ipleri kopardılar. Cebit Fuarı ve içindeki zirve Messe’de kaldı. Messe zirvenin ismini Cebit Sinerji Zirvesi koydu. İnterpromedya’da yıllardır zirve düzenlemenin verdiği tecrübe birikimi ile ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ismiyle yepyeni bir etkinliğe başladı. İşte sorumuzun cevabı kısaca bu.
Aslına bakarsanız bilişim sektörü Eylül başı itibariyle hareketlendi. Fakat dediğim gibi bu etkinlikler hareketlenmeyi ciddi sıçramalara dönüştürecek. Sektörde neler oluyor? Baktığımızda bir sürü bilgi ortalıkta uçuşuyor. Bu bilgilerin hangisi haber hangisi değil? Hangisi doğru, hangisi yanlış? Ayıkla ayıklayabilirsen. Ben size bazı konuşulanlardan bahsedeyim.
Fatih projesinin yürürlüğe girecek olması sektörü hareketlendirdi. 15 milyon adet tabletinde içinde olduğu 8 milyar TL’lik bir proje. Tablet 15 milyon adet olunca önümüzdeki aylarda bir çok yeni tablet markası ile karşılaşacağız. Sakın şaşırmayın. Bir dönem cep telefonunda yaşadığımız marka furyası tablette de başımıza gelecek. Hazırlıklı olun. Yahut paranız çoksa siz de tablet üretim işine yatırım yapın. Duyduğumuza göre HP ve Exper tablet konusunda birlikte hareket etme kararı almış. Çorlu’daki Foxcon fabrikasının kapısını çalıp gel üçümüz bu işi yapalım demişler. Yine öğrendiğimize göre prensipte anlaşmışlar. Doğru olup olmadığını yaşarsak göreceğiz.
Yıl sonunun geliyor olması dolayısı ile bir çok şirket CEO veya genel müdürünün değişeceği dedikoduları da başka fenomen. Kimler gitmiyor ki? Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv her yıl olduğu gibi bu yılda gidiyor. TTNet CEO’su Tahsin Yılmaz ve Avea CEO’su Erkan Akdemir’de gidenler arasında. Gidenler nereye gidiyor veya yerlerine kimler geliyor? İsimler ve yerler saymakla bitmez. Fakat bu üç isim de işlerini iyi yapan kişiler. Yönettikleri şirketlerde ülke ekonomisinin resmen incileri. Dolayısı ile herkes bir hesap peşinde. Biz de konuşulanları duyabilme peşindeyiz.
Diğer taraftan geçtiğimiz aylarda Vodafone, Biri’ni satın almıştı. Derken Turkcell, Ülker grubunun Global İletişim’ini satın aldı. Gerçi henüz resmen duyurmadılar diye biliyorum. Yoksa duyurdularda benim haberim mi olmadı?
Ülker grubundan satışlar devam ediyormuş. Son dedikoduya göre Acer, Exper’e talip olmuş. Bir hayli görüşmüşler ama bir sonuç çıkmamış deniyor. Yani anlayacağınız Exper satılık. İlgileniyorsanız bence bir görüşün.
Daha neler mi var? Aslında çok şey var ama bildiklerimi kesinleştirmeden sizlerle paylaşmak bana kendimi kötü hissettiriyor. Burada yazdıklarımda doğrulanmış bilgiler değil. Kendimi kötü hissediyorum. Fakat nedense bunları sizlerle paylaşmak istedim.
(Bu yazının bir kısmı 2 Ekim 2011 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)