Dijital Evrimin kaçınılmazlığı
Bilişim sektöründe her yıl çeşitli zirveler yapılır. Bunların bir kısmı çeşitli organizasyon firmaları tarafından yapılırken bir kısmı da bizzat sektörün firmaları tarafından yapılır. Hepsi nereden baktığınıza bağlı olarak kendi çapında birer zirvedir. Fakat sizler de özellikle de dağcılık sporunu yapanlar çok iyi bilirler ki her dağın bir tane zirvesi vardır. Zirveye giden yolda aşılan veya görünen diğer yükseltiler aslında birer tepedir. Sözün özü “Zirve” tektir.
Yukarıdaki paragrafı Eylül ayının son haftası yayınlanan dergimizdeki köşemizde yazmıştık. 22-23 Kasım 2016 tarihlerinde yapılan Bilişim Zirvesi yanılmadığımızı gösterdi. Nitekim tüm sektörü kapsaması ile farkını ortaya koydu. İçinde bayi toplantısı da vardı, hep beraber olmanın görkemi de. İşinde Bilişim kullanan herkes. Yani tüm bilişim ekosistemi: Bilişimle alakalı bayi, kullanıcı, devlet, akademisyen, öğrenci, yurtdışından firmalar ve profesyoneller, yani herkes zirvedeydi. Dolayısıyla da Bilişim sektörünün en önemli ihtiyacı olan “yol haritası” kendiliğinden ortaya çıtı. Çünkü başta Anadolu firmalarımız olmak üzere tüm Bilişim sektörünün devletten, büyük markalardan ve akademisyenlerden beklentileri vardı. İşte bunlara ait yol bir yol haritası. Diğer yandan, çalıştıkları işyerlerinde Bilişim yatırımları için Bilişimle ilgili yöneticilerin de bu zirveye ihtiyacı vardı. Sözün kısası; herkese bir fayda vardı Bilişim Zirvesi’nde.
Hükümet tarafı ve kamu kurumları da zirveye yoğun ilgi gösterdiler. Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Başbakan Binalı Yıldırım şunları söyledi: “Bugün içinde bulunduğumuz dönem Endüstri 4.0 sanayi devrimi olarak ifade ediliyor. Zamanın da bir ruhu var ve onu dost veya düşman edinmek bizim elimizde. Türk toplumunu bilgi toplumuna dönüştürme çabası bu sektörü daha da önemli kılıyor. Şu anda eğitimde, sağlıkta, tarımda bin 700’ün üzerinde hizmet e-devlet üzerinden veriliyor. Bu sayede vatandaş devlet dairesi ile olan işlerini online çok rahat yapar hale geldi. Ülkemizi mobil internet ile tanıştırdıktan sonra her vatandaş için internet daha ulaşılabilir halde. Operatörlerin ulaşamadığı bin 800’ün üzerinde yerleşim yerine devlet baz istasyonu kurdu. 2015 yılında 4.5 G lisans ihalesini gerçekleştirdik. Bundan sonra 5 G için hazırlıkları tamamlayacağız. 31 Mart 2016’yı 1 Nisan’a bağlayan gece Türkiye’nin 81 ilinde 4.5 G erişimi mümkün hale geldi. 2002 yılında 20 milyar olan sektör 90 milyara yükseldi ve dört katın üzerinde büyüdü. 64 tekno parkımızda 41 binin üzerinde mühendisimiz var. Son 15 yılda ses tekeli kaldırıldı; sektör vergilerinde düzenlemeler yapıldı; internet erişimi yaygınlaştırıldı. Sektörde kayıt dışılığın önüne geçen düzenlemeler yapıldı. Verginin bilişim sektörünün önünde ayak bağı olmasının önüne geçeceğiz. Şimdi para değil bilgi zamanı. Bilgiye sahipsen bir adım öne geçiyorsun. Bilgiyi satın alan değil bilgiyi üreten ülke olmamız şart. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması da önemlidir. Siber güvenlik ile ilgili de düzenlemeler yapıldı. Bu konuda eylem planı devreye girmiş durumda. Önümüzdeki süreçte sadece siber savunma değil, siber caydırıcılık alanında da faaliyet göstereceğiz.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’da zirvenin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi : “Bugün dünyada kullanımda olan telefonların yüzde 56’sını akıllı telefonlar oluşturuyor. Satılan telefonların ise yüzde 80’i akıllı. Mobil veri trafiğini 50 kat artırarak fiber altyapısını 88 binden 278 bine çıkardık. Bilişim olmadan ekonomik gelişmişlik ve büyümenin olmayacağının bilinciyle buradayız. Bu sektör dünyanın ve ülkemizin geleceğini değiştirecek bir sektör. Dünden bu güne bir başarımız var ama bu başarıyı katlayarak büyütmemiz lazım.”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr.Faruk Özlü ise Bilişim Zirvesi’16’da şunları söyledi: “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi bir Türkiye hayalimizi gerçekleştirmek için büyük bir gayret sarf ediyor.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da sektörün önemine değinerek şöyle konuştu : “ İnternet ortamı sadece sanal bir ortam değil, hayatın ta kendisi. Endüstri 4.0 daha önceki endüstri dönemlerinden çok daha fazla özellikler getiriyor. Bu dönemde üretimden geri kalmak, oyun dışı kalmak anlamına geliyor.”
Açılış konuşmasını BTHaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe yaparken, Bosch & Siemens Global Dijital Dönüşüm Başkanı Mario Pieper, Thougtworks, Dijital Evrim’in Organizasyonu -Thoughtworks, Dijital ve BT Yönetim Danışmanı & Agile IT Organization Design Kitabı Yazarı Sriram Narayan ve Robert Bosch Engineering & Business Solutions, Başkan Yardımcısı ve İşletme Birimi Başkanı Gaur Dattatreya zirveye konuşmacı olarak katılan diğer önemli isimler oldular.
Sözün kısası; yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket tarafından yapılan bu etkinlik ülkemizin odağına tekrardan bilişim sektörünün gelmesi için iyi bir fırsat oldu. Önemli konuşmacılar ve konular vardı. Bilişim sektöründe nelerin olduğu ve olacağı hakkında ilk elden bir şeyler öğrenmek için en iyi etkinlik olduğunu bir kez daha gösterdi.
(Bu yazının bir kısmı 27 Kasım 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)