Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi
Özellikle Teknoparklar ve Organize Sanayi Bölgelerinde oluşturulan sektörel kümelenmeleri duymayanınız yoktur. Kümelenmenin ne olduğunu anlatmayacağız. Ülkemizde oluşturulan onlarca kümelenmeden dikkatimizi çeken ve gelecekte hepimizin adını daha çok duyacağı bir kümelenmeden bahsedeceğim: OSTİM (Ankara) Organize Sanayi Bölgesinde oluşturulan (HTK) Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi.
Biz her ne kadar Telekom sektörü desekte kamudaki yaygın adıyla “Haberleşme Sektörü” ilişkisel sektörleri ile birlikte dünyanın ve ülkemizin en hızlı gelişen sektörüdür. Bu hızlı gelişim sektörün beş paydaşını farklı etkiler ve birbirini tamamlamaya zorlar. Paydaşlardan “Kullanıcılar” sorunsuz ve ucuz bir iletişim beklerken; “Kamu” tarafı doğru, eşit koşullarda, ekonomik, kesintisiz ve güçlü bir iletişimi; “İşletmeler” bu hizmeti karlı ve kurallara uygun vermeyi; “Üniversiteler” bu hizmeti kolaylaştıracak teknolojileri geliştirmeyi; “KOBİ ve üreticiler” de istenen yazılım, donanım ve malzeme altyapısını en gelişmiş imkanlarla gerçekleştirmeyi hedefler. İşte bu durum paydaşların ortak bir platformda buluşup sektör ve ülkemiz adına en uygun çözümleri bulabilmeleri için kümelenmeyi zorunlu kılıyor. Bu zorunlulukta Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin kurulmasını sağladı. 21 kurucu üyesi olan ve toplamda 63 üyeye ulaşan kümenin Başkanlığını sektörün yakından tanıdığı bir isim olan Abdullah Raşit Gülhan yapıyor.
Kümenin tanıtım toplantısı OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşti. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, haberleşme ile ilgili yatırımların, savunma sanayi ile ilgili yatırımlardan çok daha büyük rakamlara sahip olduğunu söyledi. Savunma Sanayii’nde Türkiye’nin ciddi kazanımları, yerli ve milli olarak yaptığı bir çok ürün olduğuna dikkat çeken Aydın, “Orada çok şeyin farkındayız ve biraz da mecburiyetten, zorunluluktan ve kurumsal yapısından kaynaklanan bir başarı hikayesi olduğunu hep beraber görüyoruz. Haberleşme alanı da savunma alanı kadar belki ondan da stratejik. Çünkü savunmanın da arka planında haberleşme teknolojileri var. Eğer bu teknolojileri yerli ve milli olarak kendimiz yapamazsak, hayata geçiremezsek, savunmada da birtakım şeyler buraya bağımlı olduğu için sonuçta orada da birtakım kısıtlamalara gidileceği çok açık. Bu nedenle biz bu sektörü çok önemsiyoruz.” dedi.
HTK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Raşit Gülhan, sektörel verilerle desteklediği sunumunda; kümenin ilkeleri ve hedeflerini anlattı. Telekom sektörünün son 10 yıllık alt yapı yatırımlarının 55 milyar TL tutarında olduğunu kaydeden Gülhan, “Bu 55 Milyar TL altyapı yatırımında Türk şirketleri gerçekten milli ve yerli çözümlerle ne aldılar?” diye sordu. Abdullah Raşit Gülhan konuşmasına şöyle devam etti: “Haberleşme altyapısında 2016 yatırımlarına baktığımız zaman; yüzde 58’inin mobil, yüzde 42’sinin sabit yatırımlar olduğunu görüyorsunuz. Bizim bu yüzde 58 ve yüzde 42 yatırımların hepsine aday olan bir kümelenmemiz var. Kümelenmemiz sadece sabit, sadece mobil için geçerli değil. 4.5G’de yüzde 45 yerli ürün isteniyor. Yüzde 10 da KOBİ’lerden isteniyor. Türkiye’de ürettikleri ürünlerden yüzde 10 isteniyor. Bu çok önemli bir rakam. 10 yılda 55 milyar TL; kabaca 5,5 Milyar TL yılda. Bunun yüzde 45’inin Türkiye’de olması, ülkemizde kalması… Bu sadece üretim satışı mı demek? Bu aslında teknoloji kazanımı demek. Bu aslında bizin ülkemizden bir Samsung, Alcatel, Ericsson veya Huawei çıkması demek, bunun mücadelesi demek. Bu haberleşme sektöründe babayiğitler oluşturmak demek. “
Bu kümelenmeyi ülkemiz adına çok önemli görüyorum. Takip etmeyi ve desteklemeyi sürdüreceğim. Siz de takip edin. Ülkemize çok şeyler kattığını hep beraber göreceğiz.
(Bu yazının bir kısmı 4 Haziran 2017 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)