Yeni nesil fuar: Bilişim Zirvesi

11 Şubat 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Herhalde herkes ömründe bir tane de olsa herhangi bir fuara gitmiştir. Nasıl olduğunu bilirsiniz. Girer standlarını gezersiniz. Firmaların  ürünlerini bizzat yerinde görüp sorularınızı sorarsınız. İnternetin yaygınlaşması her sektörü olduğu gibi fuar sektörünü de etkiledi. Özellikle teknoloji fuarları çok ciddi kan kaybı yaşadılar ve halende yaşıyorlar. Çünkü fuarlarda sergilenen ürünler hakkında her türlü bilgiye internetten ulaşıyorlar. Dolayısı ile ürüne dokunma dışındaki tüm bilgi ihtiyaçlarını gideriyorlar. Ürüne dokunma deneyimini ise teknoloji marketlerinde fazlasıyla yaşıyorlar. Peki ne olacak? Fuarcılık bitecek mi? Hemen cevabını verelim. Hayır. Evrim geçirecek.

Nasıl bir evrime uğrayacağının cevabını ise bize Bilişim Zirvesi veriyor. Fuarlar artık ürünlerden ziyade insanları bir araya getiren ve ağ oluşturmalarını sağlayacak bir yapıya dönüşecek. Size biraz Bilişim Zirvesini içeriğinden bahsedeyim. Söylediklerim çerçevesinde içeriğine bakarsanız sizlerde benim gördüklerimi göreceksiniz.

ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12’nin bu yıl yeri ve tarihi değişirken, kapsamı da oldukça genişledi. Zirve bu yıl 11 – 13 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul Sütlüce Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bu seneki teması  “Sonraki Adım” olarak belirlenmiş. Önümüzdeki yılki temanın ismini ise ben koymak istiyorum “Sonraki adım. Şimdi!”. Belirlenen bu tema çerçevesinde ele alınacak konferans, gösteri ve toplantılarda “İş dünyası yarın ne yapacak?” ve “Hayatımızda yarın ne değişecek?” sorularının cevapları verilecek.

Avrasya bölgesinin iş ve teknoloji dünyasını İstanbul’da buluşturmaya hazırlanan Bilişim Zirvesi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, AB Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tam destek aldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Avrupa Telekom Operatörleri Birliği (ETNO), Güney Asya-Orta Doğu-Kuzey Afrika Telekom Konseyi (SAMENA) gibi kurumların yanı sıra ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği Zirve, teknolojinin iş ve toplumsal yaşamı bir sonraki adımda nasıl şekillendireceğine ışık tutacak.

Konuşmacı olarak kimler var? Benim için herşeyden önemlisi Charles Eisenstein geliyor!

“Kutsal Ekonomi” kitabı ile büyük tartışmalara yol açarak kitleleri peşinden sürükleyen Araştırmacı, Yazar ve Düşünür Charles Eisenstein’ın da konuşmacı olacağı Zirve, ayrıca üç kıtanın teknoloji devlerini ağırlayacak. Bunlar: Alcatel-Lucent Bell Laboratuvarları Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim, IBM Zürih Araştırma Laboratuvarı Direktörü ve Yazılım Araştırmaları Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Matthias Kaiserwerth ve Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum-Coo Cho.

Zirve’nin öne çıkan başlıklarını İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir şöyle özetledi: “Öne çıkanlar arasında akıllı şehir İstanbul, bulut bilişim, büyük veri, dijital oyun, e-sağlık/m-sağlık, e-ticaret/m-ticaret, FATİH projesi, finans, mobilişim, pazarlama ve sosyal medya, savunmada bilişim, telekom, ulusal bilgi güvenliği ve siber savaşlar yer alırken, teknoloji sunumları, buluşturma ve eşleştirme toplantıları ve uygulama seminerleri şeklinde özetleyebiliriz.”

Siber güvenlik alanında son yıllarda yaşanan en büyük depremlerden biri olan İran Nükleer Tesisleri’ne yönelik STUXNET’i çözümlemesiyle dünya çapında ünlenen Alman Siber Güvenlik kuruluşu Langner’in Başkanı Ralph Langner, 13 Eylül’de İstanbul’a geliyor. ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’12’de konuşacak Langner, STUXNET’in esrar perdesini ilk kez aralayacak.

Daha fazla bilgi istiyorsanız www.bilisimzirvesi.com.tr adresine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kelimelerin yetmediği ne yazacağını bilmediğiniz tek konu ölümdür. Bilişim medyası çok önemli bir gazeteciyi yitirdi. Yurtsan Atakan aramızdan ayrıldı. Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Tek diyebileceğim. Allah rahmet eylesin.

(Bu yazının bir kısmı 2 Eylül 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)