Atılım İçin Bilişim

23 Mayıs 2013 0 Yazar: Musa Savaş

Başlığımızı Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından her yıl düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultay’ından ödünç aldık. Bu yıl 29’uncusu yapılan ve kısaca Bilişim 2012 diye adlandırılan kurultayın ana teması “Atılım İçin Bilişim”  idi. Her zamanki gibi Ankara’da yapıldı.

Daha önceki kurultaylarıda takip eden biri olarak şunu baştan söyleyeyim. TBD bu sefer çok iyi bir iş çıkarmış. Gerek kurultay programı gerekse de ilgi önceki yıllara göre oldukça fazlaydı. Görünen o ki TBD kurultayları yeniden eski gücüne ve ihtişamına dönecek. Hiçbir kâr macı gütmeden böyle bir organizasyon gerçekleştirdikleri için TBD Başkanı Turhan Menteş ve ekibini kutlamak gerekiyor. Ayrıca bilişim sektörünün firmalarına bir tavsiyemiz olacak. Bilişim Kurultaylarına destek olmak için geç kalmayın. Sonra bunun faturası size çok ağır olur. Benden söylemesi.

Gelelim kurultayda dikkatimizi çekenlere. Her zamanki gibi açılış konuşmaları mesajların verildiği yerdi. Nitekim açılış konuşmalarında dikkatimizi en çok çeken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın internet alt yapısının yoğun kullanılmasına sebep olan Google, Facebook, Twitter vb. internet siteleri ile ilgili konuşmalarıydı. Tayfun Acarer konuşmasında internet alt yapısının yoğun kullanılmasına sebep olan internet sitelerinin (Google, Facebook, Twitter, D-Smart, Digitürk, Tivibu, vb.) bant genişliğini artırmak için yapılacak alt yapı çalışmalarına katılmalarını sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Sayın Acarer, sizler bu düzenlemeyi yapınca Google ve diğer yabancı firmalardan para tahsil edebileceğinize inanıyor musunuz? Bence kuruş alamayacaksınız. Çünkü o firmalar Türkiye’de böyle bir düzenlemeye uyarlarsa bu tüm dünyaya örnek olacak ve bir çok ülke benzer yasalar çıkaracak. Bu durumda bu firmaların sonu olacak. Siz yapacağınız bu düzenlemeyle ancak yerli firmalardan para tahsil edebileceksiniz. Tabii onları batırma riskiniz olduğunu da unutmayın. Bu düzenleme konusundaki mantığınızı doğru kabul edersek yollar için araba üreten tüm firmalardan da Karayolları Genel Müdürlüğünün para tahsil etmesi gerekir. Hele bir de havayollarını düşünürsek bir elin parmakları kadar bile olmayan uçak üreticisi firmaların kapılarına kilit vurmaları gerekir. Nitekim sizden sonra konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’da yukarıda yazdıklarımız doğrultusunda sözler söyledi. Dikkate almanızı şiddetle öneririz. Teknoparklarla ilgili söylediklerinizde ise haklısınız. Bu konuda sonuna kadar yanınızdayız.

Diğer taraftan Sayın Acarer, her ne kadar bizlerle (Gazeteciler) karşılaştığına memnun olmadığını dürüstçe yüzümüze söylesede biz yine de görevimizi yapacağız. Size naçizane bir önerimiz olacak. Bizi muhalefet gibi görmeyi bırakıp bir de ayna gibi görmeyi deneyin. Her sabah baktığınız aynaya ne kadar sitem edebiliyorsanız bize de o kadar sitem etmenizi isteriz.

Kurultay; ülkemizin bilişim sektörü ile ilgili devlet, kamu, iş dünyası, medya ve akademisyenlerini bir araya getirdi. TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri töreninin ardından, Bilişim 2012 Oyun Maratonu tema duyurusu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından “Atılım” olarak duyuruldu. Brookings Enstitüsü Teknoloji Direktörü, Amerikalı yazar ve siyaset bilimci Darrell West; Populer Science’ın “Tüm Dünyada 2012 Yılının En Parlak 10 Bilim Adamı” olarak gösterdiği Prof. Dr. Aydoğan Özcan ile Bilgi Üniversitesi MBA ve e-MBA programlarında ders veren Levent Erden’in konuşmaları da “Bilişim 2012” etkinliği çerçevesinde gerçekleştirildi.

Bilişim 2012, 29. Ulusal Bilişim Kurultayı 3 gün sürdü. Tüm herşey burada yazdıklarımızdan ibaret değil tabiiki. Etkinlik kapsamındaki tüm program, kurultay, kongre, seminerler, çalışma grupları, sunumlara www.tbd.org.tr adresi veya detaylı program için www.bilisim.org.tr adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

(Bu yazının bir kısmı 25 Kasım 2012 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)