Türk Telekom hissesi alalım mı?
Son günlerde o kadar çok “Türk Telekom hissesi alalım mı?” şeklinde e-posta aldım ki artık bu yazıyı yazmak şart oldu. Baştan hemen söyleyeyim. “Alın kardeşim!”
Neden alın dediğimi merak ediyorsanız yazımı okumaya devam ediyorsunuz demektir. İlk cümlemi biraz daha geliştireyim. “Şayet orta vadeli bir yatırım düşünüyorsanız alın!” Orta vade diyerek bizim kültürümüzdeki üç ile dokuz ay arası süreyi değil, uluslararası terminolojideki bir yıldan başlayıp üç yıla kadar uzayan, hatta bazı sektörlerde beş yıla kadar çıkabilen süreyi kast ediyorum. Yani diyorum ki aldığınız hisseleri en az bir yıl, en çok beş yıl elinizde tutun. Sonra mutlaka satın.
Türk Telekom’un son beş yıldaki temel rakamlarına bir bakalım:
Ciro Kar Karlılık Oranı (Net kar / Ciro)
2003 9,5 Milyar YTL 1,9 Milyar YTL % 20,0
2004 9,0 Milyar YTL 2,1 Milyar YTL % 23,3
2005 9,8 Milyar YTL 2,8 Milyar YTL % 28,6
2006 7,1 Milyar YTL 3,8 Milyar YTL % 53,5
2007 7,5 Milyar YTL 3,1 Milyar YTL % 41,3
1 Temmuz 2005 yılında ihalesi yapılarak özelleştirilen Türk Telekom’un cirosunun 2006 yılında neden düştüğüne bakarsak üç farklı nokta söyleyebiliriz. İlk olarak uydu ve kablo gelirlerinin 2006 yılında olmamasını diyebiliriz. Özelleştirme nedeniyle ayrılan uydu ve kablo hizmetleri Türksat firmasına aktarıldı. Azalan gelirin tahminen 300 milyon YTL’si bundan kaynaklanıyor.
İkinci olarak; 2006 ciro rakamlarında olmayan bir diğer gelir kalemi ise GSM firmalarından önceki yıllara mahsuben alınan ve 600 milyon YTL civarında olduğu tahmin edilen ara bağlantı rakamları.
Son olarak; geri kalan 800 milyon YTL civarındaki rakam ise rekabet nedeniyle tarife düşüşleri ile Skype ve benzeri mesajlaşma programları üzerinden yapılan ses görüşmelerinden kaynaklanıyor.
Ciro rakamlarındaki düşüşe rağmen kar rakamlarındaki bir milyarlık artışın nelerden kaynaklandığını da açıklayalım. İlk olarak; özelleşmesini takip eden süreçte gerçekleşen eleman sayısındaki azalmadır. Bu rakamın 15 bin civarında olduğunu düşünürseniz bu eleman azalmasının Türk Telekom’a ortalama 400 milyon YTL bir katkısı olduğunu düşünebiliriz.
İkinci olarak; Danıştay’ın Telekom alt yapısının devlete ait olduğuna dair kararı nedeniyle, bilançodaki amortisman kaleminin düşürülmesi neticesinde ortaya çıkan 400 milyon YTL civarındaki rakamda, karı yukarıya çekmiştir.
Son olarak ise yatırımları erteleme kararı sonrasında harcanmayan 200 milyon YTL civarındaki rakam.
Şimdi de neden aldığım hisseleri bir ile beş yıl arasında satardım kısmına açıklık getirelim. Oger Telecom 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6,55 milyar dolara almıştı. Taksitlendirilmiş ödeme planını seçen Oger Telecom, bu kapsamda 2005 yılında 1,31 milyar dolar ve 2006 yılında faiz dahil 1,431 milyar dolar ödemişti. 2007 Mart ayında ise Oger Telecom 4,31 milyar doların tamamını ödeyerek bir anlamda sürpriz yapmış oldu. Hepsini topladığımızda Oger Telecom’un ödediği miktar 7,055 milyar dolar.
Olaya iş adamı akılcılığında bakarsak; bir firmaya siz yedi milyar ödüyorsanız tabii ki o işletmenin mümkün olan en üst düzeyde kar oranlarında çalışıp, size, verdiğiniz parayı en kısa zamanda kazandırmasını istersiniz.
Nitekim, Türk Telekom’daki Oger Telecom hisselerinin yüzde 55 olduğunu dikkate alıp, karında yüzde 55’ini alacağını hesaplarsak, iki yılda yaklaşık 3 milyar dolarını kazandığını görürüz. Önümüzdeki yıllarda karlılık oranının gittikçe düşeceğini rahatça öngörebiliriz. Çünkü şehiriçi sesli görüşmelerin de bu yıl sonunda alternatif telekom operatörlerine açılacağı yönünde kuvvetli emareler var. Sırf bu ihtimalin gerçekleşmesi Türk Telekom’un karlılık oranını yüzde 30’un çok altına çekecektir. Dolayısı ile benim tahminim 2008 sonunda edilen kardan Oger Telecom’un payına bir milyar dolar civarında bir rakam düşeceğidir. Bu tahminim gerçekleştiğinde Oger Telecom’un Turk Telekom’dan kazandığı para 4 milyar dolara çıkacaktır. Yedi milyarın dört milyarını üç yılda geri almış olacaktır. Geri kalan 3 milyar doları ise 2009-2012 yılları arasında kazanacaklardır. Yani diğer bir deyişle verdiği yedi milyar doları yedi yılda geri almış olacak. Sonrasında ise Telekom teknolojisindeki gelişmeler ışığında bir hayli yatırım yapması gerekecektir. Sanırım anladınız hisseleri orta vadede neden satmanız gerektiğini.
Tüm bu rakamlarla uğraşırken bardağa bir de diğer tarafından baktığımda şöyle de bir tablo ortaya çıktı. Sanki bu özelleştirme dolaylı bir kredi kullandırma. Siz 7 milyar dolar veriyorsunuz ve 21 yıllığına bir yeri alıyorsunuz. Verdiğiniz parayı yedi yılda geri alıp kalan 14 yılda da en az bir yedi milyar daha kazanıyorsunuz. Yani minimum yüzde 100 kazanç. Hangi iş adamı böyle bir yatırımı yapmak istemez ki?
Her şey bir yana bir şirketin hissesini almak için sadece ciro ve kara tabii ki bakılmaz. Bu konuda uzmanlara danışmanızı öneririm. Fakat ben param olsa alırdım ve yukarıda bahsettiğim süre içerisinde de satardım.
(Bu yazı 29 Nisan 2008 tarihinde yayınlanmıştır.)