Bilgisayar oyunu dedikleri…
Hepimizin bilgisayar oyunlarıyla şöyle veya böyle mutlaka bir teması olmuştur. Oysa bilgisayar oyunu diye iki kelime içine hapsettiğimiz dünyayı detaylı incelemeye kalkarsanız başınızın döneceğinden emin olabilirsiniz. Bilgisayar oyunları sektörü kendi içinde ikiye ayrılır. Birincisi PC oyunları olarak adlandırılır. Bu oyunlar tamamen bilgisayarda oynanan oyunlara denir. İkincisi ise konsol oyunları olarak adlandırılır. Yani Playstation, Nintendo, Dreamcast gibi üreticilerin yaptığı çeşitli konsollar yardımıyla oynanan oyunlar.
Bu sektörün ülkemizdeki en büyük derdi ise içinde bulunduğu kısır döngüden kurtulamaması. Yabancı oyun yapımcıları, orijinal oyun satışlarının çok düşük seviyede olması sebebiyle ürünlerini Türkiye’de pazarlamak istemiyorlar. Pazarlayanlar ise az sayıda satacaklarını bildiklerinden bekledikleri karı elde etmek için fiyatlarını yüksek tutuyorlar. Hal böyle olunca da tüketiciler doğal olarak kopya oyunlar almayı tercih ediyorlar. Bu döngü böyle sürüp gidiyor. Bu durumu aşmak için yapımcılar tarafından geliştirilen çözüm ise internet üzerinden oyanan ve sadece orijinali olması halinde aktif hale gelen oyunlar. Bunların ne kadar başarılı bir çözüm olacağını ise zaman gösterecek.
Konsol oyunlarında ise durum daha da vahim. Çünkü konsol oyunları PC oyunlarına göre daha pahalı. Dolayısı ile kopya kullanım çok daha yaygın. Hal böyle olunca da bu konuda Türkiye’yi bir pazar olarak görmeyen Microsoft, kendi konsolları olan Xbox ve Xbox360’ı ülkemize getirmeyi kesinlikle düşünmüyor. Sony ise Playstation 2 ürününü getiriyor. Zaten Playstation 2 sayesinde Türkiye’de ciddi bir konsol kullanıcısı var. Ayrıca Nintendo’da Gamecube marka konsolu ile ülkemizde yer alıyor.
Siz bu yazıyı okuduğunuz sıralarda dünya konsol pazarı iyice karışmış olacak. Çünkü Sony konsol pazarına yeni ürünü Playstation 3 ü sürmüş olacak. Buna karşılık Nintendo ise Wii marka konsolu ile pazara girmiş olacak.
(Bu yazı Kasım 2006 tarihinde yazılmıştır.)