Turkcell’in üzerinden büyük bir yük kalktı
Beş yıldan sonra geçtiğimiz hafta nihayet Turkcell Genel Kurulu yapılabildi. Problem Çukurova-TeliaSonera-Alfa arasındaki hisse çekişmelerinden kaynaklanıyor ve 2005’lere ve hatta TMSF’nin Pamukbank’a el koyduğu 2002’lere kadar giden bir geçmişi var.
Mehmet Emin Karamehmet’in bankalarından kaynaklanan borçlarla ilgili olarak 2005’de yaptığı hisse satış görüşme ve anlaşmaları, kendisine 10 senelik bir baş ağrısı verdi. Peki, başağrısı bitti mi derseniz, henüz değil.
Karamehmet, yüzde 13,76 gibi bir hisse ile şu anda Turkcell’in yönetimini elinde tutuyor. Çünkü Turkcell’in ortaklık yapısı dışarıdan bakanlar için biraz karmaşık görünüyor. Şirketin yüzde 51 hissesine Turkcell Holding sahip. Bu firmanın iki ortağı var. Birisi yüzde 47 hisseye sahip olan TeliaSonera (Turkcell içindeki doğrudan hissesi ile birlikte TeliaSonera Turkcell’in yüzde 37 hissesine sahip durumda) ve diğeri yüzde 53 hisseye sahip olan Virgin Adalı menşeli Çukurova Telecoms firması. O firmanın ise iki ortağı var yüzde 51 hisseye sahip olan Çukurova, yüzde 49 hisseye sahip olan Alfa Grubu.
Bu ortakların üzerinde 10 yıldır davalaştığı hisseler, geçen yıl netleşti. Karamehmet, Alfa’nın rehin tuttuğu hisseleri, Ziraat Bankası’ndan aldığı kredilerle geri alabildi. TeliaSonera ile yaşadığı sorun ise İsviçre Tahkim Mahkemesinin belirlediği 932 milyon dolarlık tazminata bağlandı.
İşte beş yıldan bu yana toplanamayan genel kurullar nedeniyle temettü alamayan hissedarları heyecanlandıran durum da buydu. Fakat, öncesinde hayli spekülasyon yapıldı.
26 Mart 2015 tarihinde yapılan Genel Kuruldan bir gün önce, sabah saatlerinde Sonera Holding temettü miktarı için “Turkcell’in yüzde 51 hissesine sahip olan Turkcell Holding’deki ortaklar 3,93 milyar TL olarak karar verdi” açıklaması yaptı. Arkasından da Alfa Gruptan “ortakların anlaşmış olmasından memnunuz” açıklaması geldi.
Bu açıklama, ortaklar anlaştığına gore, “Acaba Yönetim Kurulu ataması da yapacaklar mı?” merakı doğurdu. Fakat akşam saatlerinde Yönetim Kurulu’nun, uzun zamandır adı geçen Kaan Terzioğlu’nu CEO olarak atadığı açıklaması geldi. Arkasından da Alfa’dan bir düzeltme geldi “Çözümsüzlük devam ediyor” şeklinde. Bu iki gelişme Yönetim Kurulu’nun değişmeyeceğini gösteriyordu.
Genel Kurul aynen gündemlendiği gibi geçti. Önceden açıklanan temettü miktarı karar bağlanırken, yeni bir Yönetim Kurulu seçilmedi. Fakat 38. gündem maddesinde bahsi geçen esas sözleşmede yapılması teklif edilen değişikliklerin de kabul edilmediği görüldü.
Demek ki önümüzdeki günlerde esas sözleşme değişiklikleri ile ilgili Turkcell’de hala tartışmalar sürüyor olacak. Ancak Turkcell yabancı yatırımcılar tarafından da merakla izlenen bir şirket. Sadece Genel Kurula katılan 500’den fazla katılımcıyı baktığımızda içinde Japonya’dan, İsveç’e, Güney Kore’den ABD’ye pek çok sayıda fon ve yatırımcının yer aldığı görüyoruz.
Tüm bunlar Turkcell gibi ülkemizin önemli ve değerli bir markasının nasıl küreselleştiğini gösteriyor. Dolayısıyla ülkemizin dış dünyadaki en önemli marka yüzlerinden olan Turkcell gibi bir şirkette yapılacak hareketler, bütün dünyada Türkiye adına yazılacak. Bu nedenle bizim de gözümüz üzerinde olacak.
(Bu yazı 27 Mart 2015 tarihinde yazılmıştır.)