Dünyadan genişbant manzaraları
ADSL hayatımıza gireli beri en çok duyduğumuz kavramlardan biri de genişbant internet erişimi oldu. “Biz de genişbant dünyada ne durumda” diye küçük bir araştırma yaptık. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı.
Önce ortalama indirme (download) hızlarına bir bakalım… Ortalama download hızları; İtalya’da 3.2, Almanya’da 6.4 Mbps şeklinde. Hız Güney Kore’de 7.2, İsveç’te 8.8, Japonya’da ise 16.7 Mbps’ye kadar çıkabiliyor. Başkan Obama’nın her yerden erişim hayalini kurduğu ABD’de ise download süresi 5.2 Mbps ile ortalarda bir yer ediniyor.
Uzmanlar, fiberoptik altyapıya ciddi yatırımlar yapan Güney Kore, Japonya ve İsveç gibi ülkelerle kıyaslandığında, ABD’deki internet hızının sanıldığı kadar kötü olmadığını düşünüyor. Peki fiyatlar ne durumda? Amerika’nın hayli arkadan geldiğini görüyoruz. Japonya’da 150 Mbps genişbant hizmetinin aylık ücreti 60 dolar. ABD’de kullanılan en yüksek hız olan 50 Mbps geniş bant hizmetin aylık fiyatı 90 ile 150 dolar arasında değişiyor. Londra’da 9 dolara 8 Mbps, New York’ta ise 20 dolardan başlayan ücretlerle 1 Mbps hızlı aylık paket satın alınabiliyor…
Hanelerin genişbanda erişiminde ise Amerika’nın kat etmesi gereken bir hayli yol var. Örneğin, İzlanda’da evlerin yüzde 83’ü genişbant imkanına sahip. ABD’de bu oran yüzde 59. Seçim kampanyalarında genişbant internete ağırlık vereceğini belirten başkan Obama’nın nasıl bir strateji izleyeceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Obama, Beyaz Saray resmi web sitesi aracılığıyla Amerika’nın genişbant penetrasyonunda ve internet erişiminde dünyaya örnek olması gerektiğini duyuruyor. Buna paralel olarak son ekonomik pakette, yüksek hızlı internetin daha erişilebilir olması öne çıkıyor.
Fiberde ise ABD’nin geleceği umut veriyor. ABD’de, 2008 yılı itibariyle 4.1 milyonu aşkın hanede fiberoptik kablo üzerinden internet erişimi sağlanabiliyor. Japonya’da ise bu rakam 8.2 milyonu buluyor. Amerikan telekomünikasyon devi AT&T’nin de U-Verse isimli hizmetiyle, kullanıcılarına genişbant internet, TV ve VoIP telefon hizmetlerini bir bütün olarak sunmak için şebeke çalışmaları yürüttüğü ifade ediliyor. Bu amaçla AT&T, semtlerde 25 Mbps ve üzerinde hızları destekleyebilecek santraller kuruyor.
Diğer servis sağlayıcı Verizon da boş durmuyor. Verizone’un altyapısının yarıya yakını, internet-telefon-TV hizmetlerinin bir arada sunulduğu FiOS sistemine uygun. Uzmanlar, halen 50 Mbps hızı destekleyebilen şebekenin, gelecekte çok daha yüksek hızları da kullanıcılarına sunabileceğini ifade ediyorlar.
“Ülkemizde genişbant ne durumda” diye sormayın bana. Evinizden veya işyerinizden internete nasıl ve hangi hızda internete bağlanıyorsanız genişbantımız o kadar işte.
(Bu yazının bir kısmı 22 Mart 2009 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)