Adı oyun ama siz yine de ciddiye alın!
Hepimizin bilgisayar oyunlarıyla şöyle veya böyle mutlaka bir teması olmuştur. En azından ülkemizde neredeyse bilgisayar oyunlarının tümüne adını veren efsanevi markayı, “Atari”yi duymuşsunuzdur. Kelime dağarcığımıza “Atari oynamak” diye bir fiil bile yerleşmiştir hatta. Her ne kadar “oyun” deyip geçseniz de, bu pazarda 2004 yılında yalnızca Amerika’da 7,5 milyar dolarlık bir para dönüyor. Bilgisayar oyunları, karşımıza birkaç biçimde çıkıyor. Bazı oyunlar, günlük kullandığımız PC’lerde, bazıları özel konsollarda, bazıları cebe sığabilen araçlarda ve hatta cep telefonlarında… Ancak konsolların yerini ayrı tutmak gerekir. Yalnızca oyun oynamak için üretilen Microsoft XBox, Sony Playstation ve Nintendo Wii gibi konsollar oyuncuları peşlerinde sürüklüyor. Oyun satışları da bu gerçeğin altını çiziyor. Yine 2004 yılında yalnızca Amerika’da 248 milyon adet oyun satılmış. Yani neredeyse Amerika’da herkes en az bir oyun satın almış.
Telif haklarının yasal takibinin güç olduğu, korsan üretimin hemen her alanda kendini gösterdiği ülkemizde video oyun pazarı bir türlü beklenen patlamayı gerçekleştiremiyor. Çünkü üreticiler maliyetinden düşük fiyata sattıkları oyun konsolu bedellerini, orijinal oyun satarak sübvanse ediyorlar. Oysa ülkemizde korsan oyun satışı yapıldığı, bir de bu tür oyun makineleri gümrük mevzuatına göre “kumar makineleri” ile aynı tefeye koyulduğu ve %20 ÖTV vergisi kesildiği için konsollar yurtdışındaki fiyatlarından minimum 3’te bir daha pahalıya satılıyor.
Microsoft, telif haklarıyla ilgili bu sorun nedeniyle XBox ve XBox 360 modellerini Türkiye’ye getirmek niyetinde değil. Ancak 2008’e doğru böyle bir teşebbüste bulunabileceklerini söylüyorlar. Playstation ise Sony’nin de desteğiyle ülkemizde son derece popüler. Bunun bir başka nedeni de ürünün, bir çip yardımıyla kopya oyunları çalıştırabilme özelliğine sahip olması. Blue Ray kullanılacak olan, Amerika ve Japonya pazarından sonra 2007 baharında Avrupa ile birlikte ülkemize gelecek olan PS3, oyun meraklıları tarafından merakla bekleniyor. Oyun dünyasının Uzakdoğulu bir başka ismi olan Nintendo da, farklı bir konseptle Wii modelini Aralık ayının başından itibaren Türkiye’de piyasaya çıkartıyor. Pazarda KDV dahil 799 YTL’ye satılacak Wii, oyun kontrolü açısından devrimci özelliklere sahip… Wii’nin oyunlarına sahip olmak isteyenler ise oyun başına 149 YTL ödeyecekler… Konsolların savaşıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız size tavsiyem Electronic Gaming Monthly dergisinin Aralık sayısını kaçırmamanız olacaktır.
(Bu yazının bir kısmı 13 Kasım 2006 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)