Ayrılıklar ayı
Ocak genelde birçok firma için görev değişikliği ayıdır. Bilişim sektöründeki firmalar için de durum çok farklı değil. Bilişim firmaları da belli periyotlarla (genelde 3 ile 5 yıl arası) genel müdürlerini değiştirir. Bu değişiklikleri de aralık ayından itibaren duyurmaya başlarlar. Görev devir teslimi ise genelde ocak ayında gerçekleşir.
Son bir ay içinde birçok ayrılık haberi aldım. Bunlardan ikisi benim için önemliydi. Biri Fujitsu-Siemens Türkiye Genel Müdürü Cem Soysal, diğeri ise Sürat Teknoloji Genel Müdürü Harun Şahin…
Gerek Cem Soysal gerekse Harun Şahin ülkemizdeki bilişim şirketlerinde çalışan profesyonel yöneticilerin iki farklı prototipi. Önce Cem Soysal’ın kariyer gelişimine bakalım… Birçok bilişim firmasında çalıştığını görüyoruz. Vestel’den Tepum’a, oradan Fujitsu-Siemens’e kadar oldukça zengin bir firma tecrübesi var. Son iki yıldır genel müdürlüğünü yürüttüğü FujitsuSiemens Türkiye ofisini 50 milyon dolarlık satış geliri seviyesinden alıp 120 milyon dolarlara taşıdı.
FujitsuSiemens ürün gamı olarak kurumsal pazarlara hitap eden ürünlerde ciddi satış rakamları elde edip büyürken, aynı başarıyı son kullanıcı pazarında özellikle de dizüstü bilgisayarlarda gösteremedi. Çünkü şirketin merkezi, Türkiye ofisinin dizüstü fiyatlarını ülkemiz pazarının gerçeklerine göre fiyatlamasına izin vermedi.
Bu da FujitsuSiemens’in dizüstü pazarında ciddi bir pazar kaybına yol açtı. 2009 için merkezin koyduğu karlılık rakamının gerçekçi olmadığını gören ve bu konuda gereken uyarıları yapan fakat sonuç alamayan Cem Soysal görevinden ayrılmak zorunda kaldı…
Harun Şahin ise farklı bir başarı hikayesi. İlk işe başladığı şirket olan Sürat Bilgisayar’da dört yıl sonra satış müdürü oldu. 2003 yılı başında ise genel müdürlüğe terfi etti. Harun Şahin, genel müdür olduktan sonra Sürat Bilgisayar’da büyük bir dönüşüm hareketi başlattı. Donanım satıcısı olan şirketi, bu işten tamamen çıkararak sistem entegratörüne dönüştürdü. Bu çok riskli bir çalışmaydı ve kolay değildi.
Gerçi burada böyle bir dönüşümün gerekliliğini gören ve uygulayan Harun Şahin kadar, ona bu konuda destek veren patronlarını da tebrik etmek lazım. Nitekim bu dönüşüm başarıyla gerçekleşti ve Sürat Bilgisayar, Sürat Teknoloji’ye dönüştü. Ülkemizde oldukça hatırı sayılır projelere de imza attılar…
Harun Şahin’in ayrıldığı haberini alınca üzülmedim desem yalan olur. Sürat Teknoloji’nin bağlı olduğu grup oldukça büyük bir yapıya sahip. Eminim Şahin için farklı görevler planlamışlardır. Yeni işlerinde de başarılı olacağına inanıyorum…
Bilişim şirketi sahiplerine, yöneticileriyle ilgili karar verirken yardımcı olacağını düşündüğüm şu sözleri hatırlatmak istiyorum. Adamın birine sormuşlar: “Sizi en iyi kim tanır?” Şöyle cevap vermiş: “Beni en iyi terzim tanır. Çünkü ölçülerimi bilmesine rağmen her elbise için yeniden alır…”
(Bu yazının bir kısmı 18 Ocak 2009 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)