Bilişim sektörü yüzde 12,1 büyüdü
Bilişim Sanayicileri Derneğinin (TÜBİSAD) 2011 yılından bu yana düzenli olarak hazırladığı bir rapor var. Raporun ismi “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri”. Geçtiğimiz günlerde TÜBİSAD yaptığı bir toplantıyla 2014 yılı pazar verilerini açıklandı. En kısa haliyle özetlersek; “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Yılı Pazar Verileri” çalışmasına göre sektör, TL bazında yıllık yüzde 12,1 büyümeyle 69,4 Milyar TL’ye ulaştı. Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren sektörün istihdam gücü 103 bin kişiye çıkarken; bilişim ihracatı da 1,34 Milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Rapor sektörün gelişim ivmesini bizlere göstermesi açısından oldukça dikkate değer.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, 2014 yılında; küresel ekonominin genel seyrinin, döviz kurlarındaki hareketliliğin, yerel dinamiklerin ve tüketici finansmanına yönelik düzenlemelerin tüm sektörleri, özellikle de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü etkilediğini dile getirdi. Cılız, sektörün bu ortamda büyümeye devam ettiğine de dikkat çekti. Teknoloji kullanımının tüm iş kollarına katma değer sağlamasının yanı sıra, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü’nün kendi büyümesiyle Türkiye’nin ekonomik performansına da doğrudan değer kattığını belirten Cılız, “Küresel streslere dirençli ekonomik büyüme istikrarı hedefleyen ülkemizde, teknoloji üretimi, bilişim ve inovasyonla büyüme odağının ekonomi politika ve öncelikleri arasında giderek daha önemli bir konum kazanması bizleri sevindiriyor. Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren bilişim sektörü, ekonominin geneline yayılan çarpan etkisi ile kendisine atfedilen bu önemi fazlasıyla hak ediyor. Proje paydaşlarımızla birlikle sorumluluk alarak ve kaynak ayırarak hazırladığımız, sektörünün nabzını tutan bu rapor, bu açıdan son derece değerli. Sektörün ilgisi ve çalışmanın tüm kamu raporlarında referans olarak kullanılmasından aldığımız güç ile her geçen yıl çalışmamızı bir üst seviyeye taşıyoruz.” dedi.
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2014 yılı pazar verilerini paylaşan TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan, önemli paydaşlarla işbirliği yaparak, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin de dahil olduğu 2032 firmadan sağlanan bilgilerle çalışmanın her yıl daha da kapsayıcı bir hale geldiğini belirtti. Özellikle yazılım tarafında önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Çağan, “Yazılım, etkileyici gelişim ivmesiyle büyümeye ve ihracat kapasitesini genişletmeye devam ediyor. İnovasyon ve Ar-Ge konularının iş dünyası açısından artan önemi ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin olumlu etkisi, Türkiye’de yazılımın gelişimini de destekliyor. Yazılım tarafında, özellikle Anadolu’da yaygın küçük oluşumların markalaşma ve büyüme iştahlarının teşvik edilmesiyle, daha fazla büyüme elde edilecektir.” dedi.
Çağan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye Bilişim sektörünün 2014 yılı büyüklükleri şu şekilde sıralandı:
- Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü toplam büyüklüğü % 12,1’lik büyüme ile 2014 yılında 69,4 milyar TL’lik hacme ulaştı (dolar bazında % 2,8 küçülme).
- Toplam sektör büyüklüğünü, 48,9 milyar TL ile İletişim teknolojileri, 20,4 milyar TL ile bilgi teknolojileri oluşturdu.
20,4 milyar TL’ye ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinde 2014 yılı hacimleri şöyle oldu:
- Bilgi teknolojileri donanım – 10,6 milyar TL
-
Bilgi teknolojileri yazılım – 6,3 milyar TL
-
Bilgi teknolojileri hizmet – 3,6 milyar TL
2013 yılına göre en yüksek büyüme yüzde 12,3 ile bilgi teknolojilerinin yazılım ve donanım kategorisinde gerçekleşti. Böylece, yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı, arzu edilen dağılım doğrultusunda yüzde 30 seviyelerine ulaşmış oldu. Bu oldukça sevinidirici bir gelişme.
48,9 milyar TL büyüklüğe sahip iletişim teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki 2014 yılı hacimleri ise şöyle oldu:
- İletişim Teknolojileri donanım – 13,4 milyar TL
-
İletişim Teknolojileri elektronik haberleşme – 35,5 milyar TL
Bu rakamlarda gösteriyorki 2014 yılında 35,5 milyarlık telefon görüşmesi yapıp, mobilden internet kullanmışız.
Bu faydalı çalışmanın ilerleyen yıllarda da kesilmeden devam etmesi ve sürekli hala gelmesi en büyük dileğimiz.
(Bu yazının bir kısmı 24 Mayıs 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)