Bilişimde hareketli günler başlıyor
Bakmayın siz ocak ayının ilk ay olduğuna. Aslında ilk ay Eylül ayıdır. Her şey bu ayda başlar. Romantikler Eylül ayını içinde bulunduğu Sonbahar mevsimininde etkisi ile ayrılık ayı diye tanımlasalarda aslında Eylül her şeyin başladığı aydır.
Bir düşünün okullar bu ay içinde açılır. Dolayısı ile tüm tatillerin bittiği ilan edilmiş olur. Herkes evine ve işinin başına döner. Diğer bir deyişle sezona başlar. Bilişim sektörü de tabii ki bu trende uyar. Sektör için önemli dört etkinlik birbiri arkası sıra gerçekleşerek çalışanlara ayrı bir dinamizm getirecek.
İlk etkinlik TBD’den (Türkiye Bilişim Derneği). 27. Ulusal Bilişim Kurultayı 22-25 Eylül tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Her yıl bir ana tema çerçevesinde yapılan etkinliğin bu yıl ki konusu “Sosyal Dönüşüm”. Etkinlik içinde 13. BTIE Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim, Özürlüler ve Bilişim, E-Aşırma, Liderler Forumu, Sanat, Siyaset, Mizah, Medya, Hukuk ve Sivil Toplum Hareketleri gibi konular var.
Yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman konuşmacıların davet edildiği etkinlik, kamu ve özel sektörün yönetici ve çalışanları, sanayici ve iş adamları, akademisyenler, girişimciler, öğrenciler ve teknolojiyi yoğun kullananların kaçırmadığı ve kaçırmaması da gereken bir Bilişim olayı. Detaylı bilgiye www.bilisim.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
İkinci etkinlik Bilişim Zirvesi. Zirvenin ana teması “Oyun Yeniden Başlıyor. Bu yıl 10. kez yapılacak olan Bilişim Zirvesi 4-5 Ekim 2010 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Daha önceleri CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı ile aynı tarihlerde ve aynı mekanlarda yapılan zirve bu yıl sürpriz bir şekilde fuardan ayrıldı.
Seçkin fikir ve tecrübelerin, uzmanlıkların paylaşıldığı, teknolojik gelişmeler ve iş çözümlerindeki son gelişmelerin aktarıldığı bir platform olma özelliğini sahip zirvenin detaylarına www.bilisimzirvesi.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Üçüncü etkinliğim kısaca CeBIT diye adlandırdığımız fuar. CeBIT Bilişim Eurasia Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı bu yıl Bilişim Zirvesinin hemen ardından 6-10 Ekim tarihlerinde 11. kez düzenleniyor. CeBIT Bilişim Eurasia fuarında bu yıl, “İş Dünyası” ve “Dijital Yaşam” ana bölümlerinin yanı sıra, “Kamu Sektörü” ve “Medya & Özel Sunumlar” adında iki yeni ana bölüm yer alıyor. Katılımcı firmaların Anadolu’dan ve çevre ülkelerden satın almacılar ve karar vericilerle birebir görüşme yapmasına imkân veren “B2Fair Matchmaking Aktivitesi” de fuarda öne çıkan bir diğer yenilik olacak.
Broadcast, Cable & Satellite Uluslararası Fuar ve Konferansı da aynı tarihler arasında fuara paralel olarak düzenlenmeye devam ediliyor. CeBIT fuarlarına geçtiğimiz yıl 22 ülkeden 1.224 katılımcı ile 75 ülkeden 146 bin 572 ziyaretçi katıldı. Fuar ile ilgili detaylara www.cebit.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Yılın son etkinliği Compex 35. Uluslararası Bilgisayar ve Tüketici Elektroniği Fuarı. Kasım ayında yapılacak olan fuarın en önemli özelliği son kullanıcıları firmalarla doğrudan buluşturması. Bu özelliğiyle bilişim tutkunları için ayrı yere sahip olan fuar bilgisayar, iletişim teknolojileri ve tüketici elektroniğinin günlük hayattaki yeri ve kullanımını gözler önüne seriyor. Paneller ve aktiviteler ile renklendirilen fuar, sektörel yöneticileri, bilgi işlem yöneticilerini, satın alma yöneticilerini aynı çatı altında topluyor. Fuar ile ilgili detaylara www.compex.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu dört etkinlik ile yola başlayacak olan Bilişim sektörünün iyi bir sezon geçirmesini diliyorum.
(Bu yazının bir kısmı 19 Eylül 2010 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)