CeBIT Bilişim Eurasia fuarına nasıl gitmeli?
Öncelikle biraz fuarın geçmişinden bahsetmek istiyorum. Tüm bilişim sektörünün hareketlenmesini sağlayan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı bu yıl sekizinci defa kapılarını açacak. Aslında bu fuarın kökeni 1980’li yılların sonlarına dayanıyor. O zamanlar adı Bilişim Fuarı idi. Geçen zaman içinde dünyanın en büyük bilişim fuarı olan Hannover (Almanya) merkezli CeBIT ile 1990’lı yılların sonlarına doğru başlayan işbirliği 2000’li yılların başlarında ortaklıkla sonuçlandı. Bu başarılı ortaklığın bir sonucu olarak da Bilişim Fuarı bir evrim geçirerek CeBIT Bilişim Eurasia’ya dönüştü.
CeBIT Bilişim Eurasia, bu yıl 7 – 12 Ekim 2008 tarihlerinde düzenleniyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde dünyanın en büyük fuarları arasında 7.’liğe, Avrupa’da 3.’lüğe ulaştı. İçinde bulunduğumuz Avrasya’nın ise en büyük iş geliştirme platformu haline geldi.
Fuar alanı içerisinde en yeni teknolojilerin, yeni ürünlerin ve uygulamaların sergilenmesinin yanı sıra pek çok zirve, konferans ve forum yer alıyor. Bu zirve, konferans ve forum nerede yapılıyor diyorsanız hemen söyleyelim. Biletinizle turnikelerden geçip kapalı alana girdiğinizde salonlara dalmadan önce kafanızı yukarı kaldırırsanız bir üst kat olduğunu görürsünüz. İşte o katlarda da tüm bu forum, zirve ve konferansların organize edildiği Bilişim Zirvesi isimli etkinlik yapılıyor. Dolayısı ile fuara gelirken hazırlıklı olmanızda fayda var. Bildiğiniz gibi bilişim, yapısı gereği hem bireye, hem de kuruma hitap ediyor. Sizler fuara gidiş amacınıza göre, yani işiniz için mi, yoksa özel yaşamınız için mi yenilikleri takip etmek istediğinize karar verdiğinizde, fuardan çok daha fazla faydalanabileceksiniz. Eğer özel yaşamınız için gidecekseniz yani son kullanıcı iseniz ve sadece yeni elektronik ürünleri merak ediyorsanız diyecek bir şeyimiz yok. Fuar alanına gelin, 20 YTL verin, kapıdan biletiniz alın ve 10 salondan altısını akşama kadar istediğiniz gibi gezin.
Şayet bir KOBİ sahibi veya bilişim sektöründe profesyonel bir çalışansanız hazırlıklı gelmeniz gerektiğini sizde farkındasınız. Fuarda sizler için “Bilişim danışmanları” olacak. “Üretimimi nasıl daha etkin takip edebilirim? Dünyanın diğer ucundaki rakibim hangi teknolojiyi, ne şekilde kullanıyor? Yatırım yapabileceğim yenilikçi (inovatif) alanlar hangileridir?” gibi sorularınızı bu danışmanlara yöneltebileceksiniz. Her sektörden ve her ölçekten şirket için çözümler sunuluyor olacak. Ayrıca bu çözümlere yatırım yapmak isteyen KOBİ’ler için KOSGEB ve TOSYÖV’ün hibe ve kredilerden oluşan özel teşvik olanakları tanıtılacak.
Diyelim ki işinizi geliştirmek için Ar-ge yapmak istiyorsunuz. Bunun için bir üniversiteye ihtiyacınız var fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Ar-ge çalışmalarına ilişkin iş birliği arayışları için onlarca üniversiteyi ziyaret etmek üzere aylar geçirmenize gerek yok; üniversitelerin birçoğu da CeBIT Bilişim Eurasia’da yer alıyor.
Fuar alanı 10 salondan oluşuyor. Bunların 6 tanesi fuara giriş için bilet alan herkese açık. Fakat diğer dört tanesini gezmek için ayrıca bir kartvizite ihtiyacınız olacak. İş sahibiyseniz veya bir yerlerde çalışıyorsanız kartvizitiniz mutlaka vardır. İşte o kartvizitinizle bu özel dört salonu gezebileceksiniz. Bu salonlar; İş Dünyası, Dijital Yaşam, Telekomünikasyon ve Ev Elektroniği. Burada yüksek sesli müzik yayını yapılmıyor; tamamen sessiz ve iş görüşmelerine olanak sağlayacak şekilde yapılandırılmış bir bölüm. TOSYÖV, bu bölümü ziyaret etmek isteyen sanayicileri İstanbul içindeki OSB’lerden ring seferlerle, çevre illerden ise otobüslerle fuar alanına taşıyacak. Ayrıca bu bölümde Kamu Sektörü’nde bürokratik süreçleri kolaylaştıran, resmi işlemleri hızlandıran, daha kaliteli, yaygın ve zahmetsiz kamu hizmeti verilmesini sağlayan yeni e-devlet ve e-belediye uygulamaları sergileniyor. Bunlar arasında afet koordinasyonu, vergi ödeme sistemleri ve 7/24 e-hizmetler yer alıyor.
Fuarı geçen yıl 150 bin civarında ziyaretçi gezmişti. Bunların yaklaşık 40 bini İş Dünyası bölümlerini ziyaret etmişti. Bu rakam gerçekten çok önemli. İş dünyasının yoğun ilgisini gösteriyor. Herhangi bir fuarın toplam ziyaretçi sayısının bile üzerinde. Öte yandan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarına bu yıl da 70 ülkeden toplam 150 bin kadar ziyaretçi bekleniyor.
Son olarak fuar alanına toplu taşıma araçları ile nasıl ulaşacağınızdan da bahsedeyim. Bir şekilde Avcılar – Zincirlikuyu arasında çalışan Metrobüs hattındaki bir durağa ulaşmanız hayatınızı oldukça kolaylaştıracak. Zincirlikuyu’dan Avcılara 35 dakikada varan bu otobüsler size bir hayli zaman kazandıracak. Avcılar’dan Beylikdüzü’ndeki fuar alanına ulaşmak için ise aktarma yapmanız gerekecek.
Bilişimin hiç semtine uğramayan biri olsanız bile ülkemizin kaliteli bir değeri haline gelen bu fuara uğramanızı öneririm.
(Bu yazı 6 Ekim 2008 tarihinde yayınlanmıştır.)