CeBIT’te bir şeyler oluyor
Hepimizin şimdilerde CeBIT Bilişim Eurasia diye bildiği ve her yıl Eylül ayı içerisinde yapılan ülkemizin en önemli Bilişim Fuarında yeni bir şeyler oluyor.
Sizlere uzun uzun ülkemizdeki tarihçesini anlatacak değilim. Şu an dünyanında en büyük bilişim fuarlarını organize eden Alman kökenli Messe’nin ülkemizdeki en önemli ticari operasyonlarından biri konumunda. Ülkemizde bu yıl 11-14 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan bu etkinliği sadece fuar olarak düşünmeyin. Bu yıl neler olduğunu kısaca özetleyelim.
Önce etkinliğin sloganından başlayalım. Etkinliğin sloganı her zamanki gibi yine aynı “Gelecek Bilişim ile Gelecek”. Her yıl aynı slogan olur mu demeyin. Neden değiştirmediklerini öğrendiğinizde hak veriyorsunuz. Çünkü içinde bulunduğumuz iletişim ve bilişim çağında gerçekten “Gelecek Bilşim ile Gelecek”, ve siz gerek birey, gerek ise geleceği bilişim ile teknoloji ile yakalayarak medeniyetler arenasında oyun kurucu olursunuz. Çağı ve geleceği yakalayamazsanız oyunun dışında kalır ve tahmin bile edemeyeceğiniz bir hızda modern köle durumuna düşersiniz. Dolayısıyla bu slogan tüm bunların farkındalığını vurgulamak için söylenmiş ve gelecekte e güncelliğini koruyacak görünüyor.
Etkiliğin diğer detaylarına gelince bu yıl ki fuar alanında özelikle geçtiğimiz yıl yoğun olarak gördüğümüz katılımcı belediye standları yerini Bilişim, Geleceğin Teknolojileri, Innovasyon ve CeBIT Global Konferans etkinliklerine bırakıyor. Bu yıl ana teması “Innovasyon ve Geleceğin Teknolojileri”. Slogan tabii ki yine aynı.
Katılımcılar ve bunun uluslararası boyutunu etkinliği organize eden Hannover Fairs Türkiye şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Murat Özer şu şekilde özetliyor: “CeBIT Bilişim Eurasia katılımının yaklaşık yüzde 65’i kobilerden oluşuyor. Gerek fuar gerek ise CeBIT Global Konferans etkinliklerinde hem Kobiler için etkinlikler düzenliyor hemde onları destekliyoruz. Üç yıl önce sivil toplum kuruluşları ile birlikte başlattığımız gerek ülkeye gerek ise CeBIT’e yatırım olarak düşündüğümüğz teknokentlere ve yazılımcılarımıza olan destek bu yıl artarak devam ediyor. Bizim desteğimize ek olarak KOSGEB’ten gelen destek ile de sektörde faaliyet gösteren orta ve küçük ölçekli tüm firmalar, kendini, hizmet ve ürünlerini tanıtma ve dünyaya açılma imkanını çok düşük maaliyetler ile gerçekleştirebiliyor. Bu yıl bu destek halen devam ediyor.
Gerek dünyada gerek ise Türkiye’de CeBIT bulunduğu coğrafyaların her birinde sektör lideri. Bence en önemli özelliği sektöre bağımsız bir bilgi paylaşım platformu sağlamasıdır. Günümüzde bir çok telekom, bilişim ve teknoloji firması kendi etkinliklerini gerçekleştiriyor. Bunlardan bazıları başarılı, bazıları da başarısız oluyor. Fakat netice bu etkinliklerin özünde kendi firmalarının tanıtımını yapmak yatıyor. Kimileri bunu açıktan açığa kimileri de gizliden yapıyor. İçinde bulunduğumuz coğrafyada hem fuarı hem de forum ve konferansları tek çatı altında toplayan bağımsız tek etkinlik CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Global Conferans etkinlikleri olmaya devam ediyor.”
Etkinlikle ilgili tüm bilgileri cebitbilisim.com adresinden edinebilirsiniz. Fakat söylemek istediğim bir etkinlik benim içi çok önemli. Kurucu üyesi olduğum ve artık ülkemizin köklü sivil toplum örgütlerinden biri olan Bilişim Muhabirleri Derneği bu yıl CeBIT Bilişim Eurasia bünyesinde öneml bir zirveye ev sahipliği yapacak. “Medya ve Ekonomi Zirvesi” başlıklı etkinlikte Bilişim Muhabirleri Derneği üyeleri çeşitli oturumlara hem evsahipliği yapacak hem de katılımcı olacak.
Ülkemizin en önemli bilişim etkinliklerinden biri olan CeBIT Bilişim Eurasia’ya sadece fuar tarafını gezmek için gelmeyin. Sizleri konferanslara da bekliyoruz.
(Bu yazının bir kısmı 20 Temmuz 2014 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)