Cep telefonlarının geleceği
Devlet bizlere nüfus cüzdanı vermeyip de GPS özellikleri taşıyan bir kimlik kartı verseydi herhalde tepki duyar, yanımızda taşımamak için bahaneler üretmeye çalışırdık. Fakat cep telefonları teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak hayatımıza öyle bir girdi ki, onlarsız bir hayat düşünemez olduk. Düşünebiliyor musunuz, 2010 yılında hayatımızda 1 milyar GPS özelliği olan cep telefonu olacak.
Dünya üzerinde yaklaşık 2,5 Milyar cep telefonu abonesi var. Bunun yüzde 85’i GSM abonesi. Başka bir deyişle 218 ülkede, 700 tane servis sağlayıcı şirketin alt yapısı GSM.
Cep telefonlarının son 15 yılda hayatımıza girip nasıl bir evrim geçirdiklerini hepimiz gördük. Şimdilerde hayatımızda akıllı telefonlar yer alıyor. İnternet ve cep telefonlarının buluşmasının somut örnekleri olan bu ürünler, 3N ile birlikte, hayatımızı tahmin bile edemeyeceğimiz yerlere sürükleyecek. Gerçi 3N’nin dünyadaki rakamları bugün için pek iç açıcı olmasa da gelecek vaad ettiğini kimse inkar edemiyor. Şöyle ki; bugün itibariyle 70 ülkede, 160 operatör 3N alt yapısı kurmuş durumda. Toplam 3N abone sayıları ise 180 milyon civarında. Fakat unutmayın 2010 da bu rakamın 650 milyon olması bekleniyor.
3N teknolojisi ile cep telefonları bir araya geldiğinde ortaya çıkacak ürün artık cep telefonu olmayacak. Şimdilik akıllı telefon diyebileceğimiz cihazlarla 3N teknolojisi sayesinde saniyede 2 Megabit hızla internete erişebileceğiz. Bunun hayatımızı nasıl değiştireceğini hayal edebiliyor musunuz? Bireyler her yerden ve her zaman hem diğer bireylere hem de bilgiye erişebiliyor olurken, bireylerde her yerde erişilebiliyor olacak. Bu nihai hedef 1999 yılında Hannover’deki CeBIT’te dile getirilmişti.
Kamera cep telefonları için olmazsa olmaz olacak. Zaten 2010 yılına kadar 1 milyar kameralı cep telefonu satılmış olacak. Görüntü ve internetin birleştiği uygulamalar ve yeni iş modelleri ortaya çıkacak. Sonuçlardan biri ise; cep telefonundan 2010 yılı itibariyle 32 Milyar dolarlık şarkı indirilmiş olacak.
Mobil eğlence pazarı ise yıldızı parlayacak bir diğer sektör. Juniper Research’in araştırmasına göre 2006’da 17 Milyar dolar olan mobil eğlence pazarı, 2011 yılında 77 milyar dolara ulaşacak. Sadece mobil oyun pazarı 3,1 Milyar dolardan 11,9 Milyar dolara ulaşacak. Tüm bunların gerçekleşmesinde içerik sağlayıcılar ve uygulama geliştiriciler çok önemli bir rol oynayacak. Fakat operatörlerin ücretlendirme yöntemleri de bu pazarları doğrudan etkileyecektir. Şayet ücretlendirmeyi aylık limitsiz olarak ve sabit fiyatla yaparlarsa insanların kullanımı da o ölçüde fazla olacaktır.
Sonuç olarak; cep telefonları önümüzdeki 10 yıl içinde göstereceği teknolojik gelişmelerle şu konularda da hayatımızın kontrolünü eline alacak. Güney Kore ve Japonya’da şimdiden insanların kredi kartı yerine cep telefonlarını kullandığını biliyor muydunuz? Diğer taraftan, cep telefonlarına yükleyeceğimiz ilgili programlarla trene ve otobüse binebileceğiz. Ayrıca OGS alıp aracımızın ön camına yerleştirmek zorunda kalmayacağız. Hatta bakkalda bile kullanabileceğiz. Çalışanlarınızı takip edebileceğinizi hiç söylemiyorum. Fakat en can alıcı tarafı belki de şimdi söyleyeceğim özelliği olacak. Hayatımızda var olan tüm uzaktan kumandalardan kurtulabileceğiz.
(Bu yazının bir kısmı 3 Şubat 2008 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)