e-devlet… (1)
Kısa adıyla OECD olarak bilinen Organisation for Economic Co-operation and Development (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkelerin ekonomileri ile ilgili bir çok rapor yayınlar.? E-devlet konusunda yayınladığı rapora sizin için bir göz attık. İşte gözümüze takılanlar.
AB ülkelerindeki internet erişim oranı yüzde 47 iken bizde yüzde 14. Kentlerdeki internet erişim oranı yüzde 19’u ancak bulurken kırsal kesimlerde bu oran yüzde 6. Yani milletin efendisi hala ajansları dinliyor. Cinsiyete göre internet erişim oranları ise internetin erkek oyuncağı olduğunu açıkca ortaya koyuyor. Erkekler yüzde 19 kadınlar ise yüzde 9. Gerçi kadınlarda potansiyel var. Biraz gayret edip yemekten sonraki bulaşığı erkeklere yıkatabilirlerse o süre içinde internete erişerek bu farkı ortadan kaldırabilirler.
Bu sayısal farkları ortadan kaldırmamız için OECD bize şöyle bir öneride bulunuyor: “Bu sayısal uçurumun giderilebilmesi için daha güçlü gayretlere ihtiyaç vardır. Telekomünikasyon Kurumu’nun, telekom sektöründe daha ucuz internet erişimi sağlamak için rekabeti teşvik edici rolünü oynamaya devam etmesi gerekmektedir.” Duydun mu Türk Telekom OECD bile ülkemizdeki internetin pahalı olduğunu açıkca vurguluyor. Fakat anlamadığım nokta Türk Telekom ile kim rekabet edebiliyorki OECD, Telekomünikasyon Kurumu’na rekabeti teşvik edici rolünü oynamaya devam etmesini öneriyor. Birileri ya OECD’yi, ya da bizi işletiyor.
Ayrıca şöyle bir öneriside var OECD’nin: “Devlet, eğitim ve rehberlik hizmeti verecek internet kafelerin sayısını artırmaya yönelik yasal teşvikler öngörmelidir.” Ağzından bal damlıyor bu OECD’nin fakat yine takıldığım nokta ya onlar bizim internet kafelerin nasıl yerler olduğunu bilmiyorlar ya da bahsettikleri internet kafeler hayal ürünü.
Türkiye’nin karasal telefon ağı 15 milyon aileye ulaşıyor. Peki bu ailelerin internete ulaşım oranı neden yüzde 8,7 gibi düşük bir orana sahip. Cevap tek. İnternete erişim ücretinin aylık gelire göre kıyaslaması yapıldığında yüksek bir orana sahip olması. Yani diyeceğim şu ki Türk Telekom’un fiyatları düşürmesini beklemeyin. Siz en iyisi daha yüksek maaşlı işlere geçmeye çalışın veya maaşınıza zam isteyin. Patronunuza açıklamanızda hazır: “Patron, OECD raporunda dünyaya rezil oluyoruz. Size söz veriyorum internete bağlanacağım. Ülkemizin prestiji söz konusu.”
Devam edeceğiz…
(Bu yazının bir kısmı 10 Aralık 2006 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)