En Hızlı Kim? Samsung’u Benchmark Hilesine İten Neden Nedir?
Cep telefonu pazarında en hızlı kim? Ey pazar payı yarışı, ey rekabet, meğer nelere kadirmişsiniz. Etik değerleri ve gelenekleri ile tanıdığımız doğu milletlerini bile yoldan çıkarıyormuşsun.
Apple’ın tedarikçisi iken tablet pazarına Galaxy markası ile giren, daha sonra cep telefonuna yönelen Samsung bugün cep telefonu pazarının lideri konumunda. Firma Apple ile uzun süre ve pek çok ülkede aynı anda karşılıklı davalaşmalar yaşadıktan sonra yeni versiyonunu geçen yıl ABD’de şaşalı bir törenle tanıtmıştı.
Bugün Apple ve Samsung, biri iOS, diğeri Android işletim sistemi ile pazarın 2 lideri konumundalar. Samsung biraz daha önde, çünkü Apple ilk 4 versiyonla yakaladığı heyecanı artık oluşturamıyor. Çok farklı değişiklikler getiremiyor.
Samsung ise yenilikler yapmasının yanısıra performans konusunda da iddialı. Fakat bir de bakıyoruz. İddiası aslında hileliymiş. Mart ayında pazara sürdüğü Samsung Galaxy S4’ün Geekbench 2 gibi bazı benchmark testlerinde aldığı skorlar son derece yüksekti ve iPhone 5, LG Nexus 4 ve HTC One gibi akıllı telefon cihazlardan çok daha iyi bir performansa sahip olduğu söyleniyordu. Ancak Samsung’un bu testlere yönelik özel kodlar yazdığı ve cihazın söz konusu testlerde maksimum performansa çıkacak, bunun dışındaki sıradan günlük kullanımda ise daha düşük performansla çalışacak şekilde tasarlandığı ortaya çıktı.
İlk olarak bir forum sitesinde yapılan bir paylaşımla ortaya çıkan, sonrasında ise bir ürün inceleme sitesinin yaptığı derinlemesine inceleme ile daha da pekiştirilen bu iddiaya göre Samsung, sadece benchmark testlerinde cihazın ekstra performans sağlamasına yönelik özel kodlar yazmış. Bu kodların işletim sistemi destek dosyaları içinde TwDVFSApp.apk adlı dosyada net bir biçimde görülebildiği söyleniyor. Böylece Samsung Galaxy S4’ün GPU’su, normalde örneğin 480Mhz’de çalışırken benchmark testlerinden birisine (AnTuTu ve GLBenchmark gibi) tabi tutulduğunda bir anda 532MHz’de çalışmaya başlıyormuş. Benzer bir biçimde CPU’nun da benchmark testlerinde ekstra performans verecek şekilde tasarlandığı saptanmış.
Bu sonuçlar, Samsung’un benchmark testlerinde bilerek ve isteyerek hile yaptığını ortaya koyuyor. Analistler, benzer bir durumun özellikle 90’larda pek çok bilgisayar sistemi için geçerli olduğunu ve benchmark testlerinde hile yapmanın o dönemde sıradanlaştığına dikkat çekmekteler.
Samsung olayın duyulması sonrasında bir açıklama yaptı ve “Normal koşullar altında, Galaxy S4 533 MHz’e kadar performansla çalışır. Status barının olmadığı, video player, kamera, tarayıcı gibi tam ekran uygulamalarda daha yüksek performans gerekir. Galaxy S4 için maksimum GPU frekansları kullanılan uygulamaya göre değişir. Benchmark sonuçlarını değiştirmek amacımız yok.” dedi. Ama bu açıklamada yazılımdaki ilgili satırlarla ilgili bir detay bulunmuyor. Adeta açıklama yapmak için açıklama yapmış durumundalar.
Diğer yandan günümüzde sadece benchmark testleri son tüketiciye hiçbir şey ifade etmiyor ve tüketiciler bir cihaz satın alırken, o cihazın GPU, CPU rakamlarına değil önce tasarımına ve kullanıcı deneyimine göz atıyorlar. Dolayısıyla Samsung’un kimin aklına uyduğu ve niye böyle bir hileye başvurduğunu kestirmek zor. İlerleyen zaman içinde Samsung’un daha tatmin edici açıklamalar yapacağını ümit ediyoruz. Hatta bekliyoruz.
(Bu yazının bir kısmı 18 Ağustos 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)