Siber dünyanın yazılım cephesi
Bilişim sektörü konusunda her zaman yerliden yana oldum. Meslek hayatım boyunca gerek yazılım gerekse de donanım olsun yerli olarak bir şeyler yapanları gücüm nisbetinde hep destekledim. Nitekim yılın son haftasını sektör olarak yazılım ambargoları gündemiyle geçirdik. Bu zamana kadar söylediklerimizin doğruluğunun teyidine kendi adımıza sevinelim mi yoksa üzülelim mi bilemedik.
Uzaktan çalışmanın kişiye etkileri
Uzaktan çalışma; bilgisayarların toplum hayatına yaygın bir şekilde girmesiyle hemen hemen eş zamanlı bir kavramdır. O dönemlerde bilgisayar teknolojilerini herkesten önce kullanıp, diğer bir deyişle test edip onlarla ilgili yazılar yazan biri olarak benim de hayalimdi uzaktan çalışmak.
Teknoloji savaşının ekonomi cephesi
Bilişim dünyasında yılda iki kere yayınlanan bir liste var. İsmi, “En Hızlı 500 Bilim Bilgisayarı” listesi. Bu yılın Haziran ayında açıklanan Süper Bilgisayar listesinde bir sürpriz oldu. Çin, ilk defa ABD’yi geçti. Çinli süper bilgisayarın ismi Sunway TaihuLight. Hızı, 93 petaflop/s.
Bir rövanşın kurbanı: Apple
Geçtiğimiz günlerde AB’den (Avrupa Birliği) Apple için ilginç bir karar çıktı. Kararı, Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager açıkladı: “AB Komisyonu Apple’ın İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple’a İrlanda’da yirmi yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı…
Teknoloji savaşının ekonomi cephesi @ParaDergisi
Bu haftaki dergimizde (Para, 6-12 Kasım 2016), teknoloji savaşlarının ekonomi cephesinde neler olduğunu yazdım. Bir tarafta sessiz ve derinden gitse de yaptığı teknoloji firmaları satın almalarıyla dikkatleri çeken Çin. Diğer tarafta teknolojik üstünlüğünü Çin’e kaptırma korkusu yaşayan ABD ve arada kalan Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği. Dolayısıyla devreye giren istihbarat savaşları ve siyasi manevralar……