Bilişimde Telif Hakları Baskısı; Avukat Satıcılar Dönemi mi?
Maalesef bilişim sektörünün yazılım tarafındaki treni 1980-90lardan itibaren kaçırdık. O dönemde altyapısı düşük yazılımlar bile yıllar içinde tecrübe ve bilgi birikimlerini artırıp, bugünlerin bilişim devleri haline geldi. Böyle olunca da, bugün 50-60 milyarlara varan bilişim teknolojileri bir yandan verimliliğimize ve iş yapış süreçlerine olumlu katkıda bulunurken, diğer yandan “bütçe açığına” en büyük deliklerden birisini açıyor.…
Halkla İlişkiler ne işe yarar?
Son yıllarda halkla ilişkiler – reklam – mecra üçgeninin fonksiyonu daha bir tartışılır oldu. Çünkü firmalar işin kolayını reklam vermek yerine halkla ilişkiler yapmaya çevirdiler. Herkes biliyor ki doğrusu bu değil, halkla ilişkiler başlı başına bir sektör ve reklamla ilişkisi de ancak tamamlayıcı/bütünleyici olarak bulunuyor.
Ne kadar korsanız?
Business Software Alliance (BSA), lisanssız yazılım kullanımını takip eden en büyük kuruluş. Korsan yazılım kullanımının alıp yürüdüğü ülkemizde de bir hayli etkin. Geçtiğimiz yıllarda sık sık, Türk iş dünyasının korsan yazılım yüzünden kaybının yüzde 40, yüzde 66 gibi rakamlar olduğunu bildirir, ancak bu rakamlara ulaşmak için kullanılan yöntemi açıklamayı atlardı.
Kanunla tuzak kurmak
Yazılım sektörünün desteklenmesi gerektiğini hep söylüyoruz. Korsan yazılıma karşı olduğumuzu da her fırsatta belirtiyoruz. Fakat son zamanlarda bazı yazılım firmalarının ürünlerini satmak için tasvip etmeyeceğimiz yöntemler uyguladıklarını duyuyoruz. Biz işittiğimiz bazı olayları burada sizlerle paylaşalım. Başta Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşların konuyu araştırıp gerekli önlemleri alacağına inanıyorum.
İnternet kafeler, YASAD ve yazılım sektörü
İnternet kafelere en az bir kez de olsa gitmeyen yoktur herhalde. Ben de birkaç kez gittim. Hatta bu gidişlerimden biri, o haftaki yazımı dergiye göndermek içindi. O dönemde Türk Telekom’da grev vardı. Benim hatlar arızalanmıştı.