Dört kişiden biri internetten alıyor
İnternetten alışveriş konusunda güvenlik konusunu bahane ederek temkinli davranan bir milletiz. Fakat eğilim son dönemlerde bu yavaş yavaş kırılıyor. MasterCard tarafından düzenli aralıklarla yapılan MasterIndex araştırmasına göre internetten alışveriş yapanların oranı yüzde 28 oldu. Bu sonuç gösteriyor ki ülkemiz insanı üstündeki e-ticaret tutukluğunu yavaş da olsa atıyor.
Bayandan az kullanılmış Windows
Yakın bir zamanda gazetelerde olmasa da internet sitelerinde bu tür ilanlarla karşılaşmaya başlayacağız. Çünkü her şeyin olduğu gibi yazılımında ikinci el satışı mümkün görünüyor. Yazılım genelinde ve alanındaki hakim konumundan dolayı Windows işletim sistemi özelinde konuyu araştırdığımızda çok ilginç sonuçlara ulaştık. Özellikle de e-ticaret sitesi eBay’in Avrupa ülkelerindeki (ağırlıklı olarak Almanya ve İngiltere) sitelerini inceledğimizde bu işin artık bir sektör olmaya başladığını gördük.
Bugün 23 Nisan
Çocukken iple çekerdik 23 Nisan’ı. Sabah erkenden okula gider sıra olur. Sonra törenin yapılacağı alana uygun adım yürürdük. Benim için 23 Nisan, şiir okumak demekti. Öğretmenlerim bana mutlaka şiir okuturlardı. O şiirin hazırlığı bir ay öncesinden başlardı. Nitekim o büyük gün geldiğinde de neşe dolardı insan.
Eski CD ve DVD’ler nereye gidiyor?
Meşhur fıkradır… Hocaya sormuşlar: “Yeni ay girince eski ayı ne yaparlar?” “Bunu bilmeyecek ne var?” der Hoca, “Kırpıp kırpıp yıldız yaparlar”… Şaka bir yana eski CD ve DVD’leri kırpıp kırpıp notebook kasası yapıyorlar. Her şey daha yeşil bir dünya için elbette… Sony’nin Club VAIO kongresinde ürün uzmanı David Spaeth’i huşu içinde dinlerken birden ortaya bir çanta çıktı. Köpükle kaplanmış çantanın içinden de üç cam kavanoz… Spaeth, önce birinci kavanozu gösterdi ve sordu: “Bu nedir biliyor musunuz?” Önce kimse ne olduğunu anlayamadı ama biraz yakından bakma fırsatı bulunca mesele çözüldü.
Bilişimde 11 ana trend
Bilişim sektörü tüm dünyada bilgi teknolojileriyle, iletişim kategorilerini birleştirerek yepyeni bir kimliğe bürünüyor. Bu yeni oluşum er geç ülkemize de yansıyacaktı. Fakat İnterpro’nun her yıl yaptığı BT’nin ilk 100 firması araştırması bu yıl Bilişim 500’e dönüşerek yukarıda bahsettiğimiz oluşumu çok erkenden ülkemize taşıdı. Neden erken olduğunu düşündüğümü soracak olursanız size birden çok sebep sayabilirim. Fakat en önemli sebep olarak Türk Telekom’un iletişimdeki tekelci yapısını örnek verebilirim. Tekel olan bir sektörde sıralama araştırması yapmak ne derece mantıklı olur. Bu ana gerekçeden ötürü Bilişim 500’ün biraz erkenden ülkemize taşındığını düşünüyorum. Türk Telekom’un parçalanması veya satılması beklenemez miydi?