Ne kadar korsanız?
Business Software Alliance (BSA), lisanssız yazılım kullanımını takip eden en büyük kuruluş. Korsan yazılım kullanımının alıp yürüdüğü ülkemizde de bir hayli etkin. Geçtiğimiz yıllarda sık sık, Türk iş dünyasının korsan yazılım yüzünden kaybının yüzde 40, yüzde 66 gibi rakamlar olduğunu bildirir, ancak bu rakamlara ulaşmak için kullanılan yöntemi açıklamayı atlardı.
Yoğurt böyle yenmez ey Microsoft!
2009 yılının son çeyreğinde Microsoft internet kafelere yönelik bir kampanya başlatmıştı. Kampanyanın ismi “3+ İnternet Kafe Projesi”. Bu proje ile yasal yazılım kullanmayan internet kafelere bir imkan sağlanıyordu. O dönemde yazdığımız yazılarda bu kampanya ile ilgili aleyhte yazılar yazmıştık. Bu yazılarda kampanyanın konusunu değil, şeklini ve uygulanan fiyat politikasını eleştirmiştik. Hala yazdıklarımızın arkasındayız.
İnternet Kafelerin Onuru
24 Kasım 2009 tarihinde internet kafeleri ilgilendiren bir yazı yazmıştım. Bu yazıma 24 Aralık 2009 tarihinde bir tekzip gelmişti. Oysa ben haklıydım ve cevap olarak çok şey yazabilirdim. Bir çok e-posta aldım tekzipe neden cevap yazmıyorsun diye. Bir sürü tahmin üretildi. Fakat cevap yazmamamın tek sebebi kendi iç dünyamdır. Çünkü bir konuda yazı yazıyorsam yüzde 100 haklı olduğuma emin olmam lazım. Yoksa yüzde bir bile haksız olduğumu görürsem vicdanen huzursuz olurum.
105 milyon dolarlık vole
BTK verilerine göre Türkiye de sayıları 25.000 olarak ifade edilen internet kafeler Microsoft’un gündeminde. Yine BTK verilerine göre bu internet kafelerde bulunan bilgisayar adedi 1.050.000. Bu büyük pazarın her zaman farkında olan Microsoft geçmişten bu yana internet kafeler için çeşitli projeler üretti.