2014’ün öne çıkaracağı teknolojiler
Görünen o ki; 2014 yılı, önceki yıllarda açıklanan teknolojilerin geliştirildiği ve yeni teknolojilerin duyurulduğu bir yıl olacak. Hadi, hep birlikte hayal edelim. Hafta sonları içinden çıkamadığımı AVM’lerden birinde en sevdiğiniz restaurantın önünden geçiyorsunuz. O sırada cep telefonunuza mesaj geliyor. Sevdiğiniz restaurantın size özel büyük bir indirim olduğunu söylüyor mesaj.
2011 yılında teknolojide neler olacak?
2011 yılında neler olacağına bakmadan önce 2010 yılında yaşanan iki büyük hayal kırıklığından bahsetmeden geçemeyeceğim. İki hayal kırıklığı da Google merkezli. Birinci hayal kırıklığı Google’ın Buzz hizmeti.Google’ın sosyal ağlara giriş projesi olan Google Buzz başlangıçta heyecanla karşılandı. Fakat insanlar kendilerini artık görüşmek istemedikleri eski dostları ile bağlantılanmış bulunca ortalık karıştı. Böylece girişim ters tepti ve Google’ın sosyal ağlara girme hamlesi resmen sulara gömüldü.
IPTV veya televizyon yayıncılığında yeni nesil
1960’lı yıllar veya daha eskide doğanlar televizyon dünyasındaki teknolojik gelişmeleri gayet iyi bilirler. Önceleri her köyde sadece bir televizyon vardı ve o da siyah beyazdı. Benim televizyon ile ilk tanışmam Erzincan’da olmuştu. Koskoca mahallede sadece iki evde televizyon vardı ve siyah beyazdı. Üstelik günlük yayın sadece 3 saatti ve paket yayındı. Yani asıl yayın bir gün önce Ankara’da yapılıyordu. Erzurum’daki TRT merkezi Ankara’dan yapılan yayını kaydediyor ertesi gün kendi çevresinin alabileceği şekilde tekrardan yayınlıyordu. Televizyon sahibi evler her akşam tüm komşuların istilasına uğrardı. Bu anlattıklarım 1975 – 1980 arasına denk geliyor. Süreç içinde önce paket yayın kalktı. Sonra yayın süreleri uzadı. Derken yıllar sonra 1990’larda renkli yayın geldi. Her şey ondan sonra bizler için çok hızlı gelişti.
İnternet kullanım alışkanlıklarına video etkisi
İnternet hayatımıza girmekle yetinmedi. Önce kendisi bizlerde alışkanlık yaptı. Sonrasında ise beraberinde getirdikleri ile tüm alışkanlıklarımız kökten değiştiriyor. Bu değişen alışkanlıklarımızın neler olduğunu ise çeşitli firmalar yaptıkları araştırmalarla ortaya koyuyorlar. Ağ teknolojileri konusunda önde gelen firmalardan biri olan Cisco’nun yaptırdığı Cisco Görsel Ağ Endeksi isimli araştırmada bunlardan biri.
İnternetimiz ne kadar hızlı?
Ülkemizde internet erişim hizmetinin tek hakimi yüzde 95’lik Pazar payı ile Türk Telekom’un bir şirketi olan TTNet. Her ne kadar alternatif internet servis sağlayıcıları arasına “Biri” markasıyla Koç.net’in dahil olması bu sektörün geleceği adına umutlanmamızı sağlasa da Koç.net’in zaten yıllardır bir şekilde bu işleri yaptığını bilen bizler için çok fazla sürpriz olmadı. Kısacası Koç.net’in zaten yaptığı işlerden biriydi. Sadece bu hizmetini markalaştırdı.