Virüsler hâlâ en büyük tehdit
Şirketlerin güvenlik yazılımı alanındaki temel faaliyetleri 2017 itibarı ile siber güvenlik alanına yoğunlaştı. Yazılım güvenliğinin temel bileşenleri içerisinde saldırı öncesi önlemler, izleme ve takip, arşivleme, yedekleme, felaket önleme, saldırı anını karşılama, olay yeri araştırma, saldırı sonrası araştırmaları gibi farklı konseptler bulunuyor. Ancak 2017 için temel odak siber güvenlik.
Dünya birincisiyiz!
Bir dönem trafik kazalarında dünya birincisiydik. Bu konu birkaç kişinin bir araya geldiği küçük arkadaş toplantılarındaki sohbetlerde bazen tirajik bazen de komik durumların yaşanmasına sebebp olurdu. Uzun zamandır bu konuyu takip etmiyorum ama çevremden duyduklarıma göre bu konuda kısmi bir düzelme olmuş. Hala dünya birincisi miyiz ben bilmiyorum. Fakat dünya birincisi olduğumuz yeni bir konu var: İnternet virüsleri.
10 bin dolar limitli Amex’i 10 dolara satıyorlar!
Bilgisayar kullanıyorsanız mutlaka bilgisayar virüsleriyle de tanışmışsınızdır. Ancak geçen zaman içinde adına kimi zaman virüs, trojan, worm, spyware, malware adı verilen bu zararlı yazılımlar evrim geçirdi. İlk dönemlerde genç hacker’lar tarafından yazılan ve bilgisayarınıza zarar veren belirli bir şekilde kendini gösteren virüsler artık yepyeni bir pazar oluşturdu. Birincisi, artık bilgisayarınızın tıkır tıkır çalışması isteniyor. İkincisi, artık virüsler kendilerini göstermiyor. Virüs kapan bilgisayarınız size fark ettirmeden hacker’ı arıyor ve “ben hazırım” diyor.
Siber suçların içeriği değişiyor
İnternette işlenen suçlarla ilgili üretilen bir sürü efsane vardır. Gerçi her efsanenin başlangıç noktası aslında bir gerçeğe dayanır. Nitekim insanların sanal dünya olarak yanlış isimlendirdikleri siber dünya da insanlığa mal olduğundan beri bir çok suçlu efsanesi üretmiştir. Fakat geçen zaman içinde siber suçların içeriği çok değişmiş
Virüs yazarları mutasyona uğradı
Hep merak ederiz değil mi? Kimler yazıyor bu virüsleri diye. Kimimiz onları sanal psikopat olmakla suçlarken kimimiz onları isimsiz kahramanlar olarak görürüz. Bir grubumuzda onlar hakkındaki komplo teorilerine inanır. Bu teorilerin en meşhuru ise Anti Virüs yazılımları üreten firmalar tarafından virüs yazarlarının kullanıldığıdır. Bilgi güvenliği alanında çalışan firmalardan biri olan Trend Micro’nun “2006 Bilgi Güvenliği…