Yerli yazılımlara pozitif ayrımcılık şart
22 Ağustos 2016 tarihinde başlığı “Cari açığa çare milli yazılım” olan şöyle bir haber okudum: “Türkiye’nin bilişimde barındırdığı 27 milyar dolarlık pazar hacmi, 30 milyar doları bulan cari açığa çare olabilir. ‘Sanayi 4.0’ dönüşümünde kilit rol oynayan yazılım sektöründeki yatırımlarla yüksek katma değerli yazılım hizmeti ihracatı gerçekleştirebilecek olan Türkiye, aynı zamanda milli siber güvenlik ağını…
Kim krizde?
Pazar araştırma şirketi GfK’nın Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı (Temax) verilerine göz attığımızda ilginç rakamlarla karşılaşıyoruz. Ülkemizin aylık ortalama teknoloji harcaması 3.1 milyar TL. Bu rakam 2015 Mart ayı sonu itibariyle 1.1 milyar Euro’ya denk geliyor. Bir de bu rakamın 4 yıl öncesine göre iki katına çıktığını dikkate aldığımızda ülkemizle gurur duymamak elde değil. Sözün özü…
KOSGEB’ten 300 Milyon TL’lik KOBİGEL Destek Programı
KOSGEB’i iş dünyasının içinde olup da duymayan yoktur. Uzun ismi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB destek programlarıyla küçük işletmelerin her zaman takip ettiği bir kurum niteliğinde. Nitekin son olarak KOSGEB, KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) kapsamında 3 konu başlığı ile toplam 300 milyon TL bütçeli 3 yeni proje…
Yazılım sadece kod yazmak mıdır?
Aldığım bir e-postada okurumuz serzenişte bulunuyordu. Yazdığı e-postanın özeti sayılacak cümleleri şunlardı: “…Kurtuluş yazılımda diyorsunuz. Bakıyorum her konuda birileri bir şey yazmış. Tamam. Yazılım işine girelimde ne yazalım?” Gerçi okurumuz bu serzenişinde kısmen haklı. Fakat kısmen de haksız. Çünkü yazılım sektörüne çok dar bir pencereden bakıyor. Onu suçlamıyorum. Çünkü bilgisayarlar hayatımıza girdiğinden beri yazılım konusunda herkeste genel olarak şöyle bir algı oluştu. Yazılım denince öncelikle işletim sistemi ve ofis programları olarak algılıyoruz. Cep telefonlarının hayatımızdaki yeri yakınsamanın verdiği itici güçle mobil bilgisayarlara dönüşmesi mobil yazılımlar kavramını da algımıza yerleştirdi. Yazılım denince genelde bu üç segmenti algılıyoruz.
Kanunla tuzak kurmak
Yazılım sektörünün desteklenmesi gerektiğini hep söylüyoruz. Korsan yazılıma karşı olduğumuzu da her fırsatta belirtiyoruz. Fakat son zamanlarda bazı yazılım firmalarının ürünlerini satmak için tasvip etmeyeceğimiz yöntemler uyguladıklarını duyuyoruz. Biz işittiğimiz bazı olayları burada sizlerle paylaşalım. Başta Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşların konuyu araştırıp gerekli önlemleri alacağına inanıyorum.