Fiberde ortak altyapı
Temmuz ayının son haftası Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve üyelerini temsilen TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) ortak bir basın toplantısı düzenlediler ve fiber altyapıda yatırımları da içerek şekilde ortak bir şirket kurmak üzere görüşmelere başladıklarını açıkladılar. Yıllardır sektörü takip eden biz bilişim gazetecilerinin çeşitli ortamlarda hep dile getirdiği bir konuydu. O yüzden olsa gerek gazeteciler…
Rekabet içinde birliktelik şart
Nisan ayının ortasındaki hafta sonunu Sapanca’da dinlenelim derken kendimizi 5. Telekom Zirvesi’nin içinde bulduk. Organizyona katılanlar arasında, eski (gerçi halen) Ulaştırma Bakanı ve Binali Yıldırım, TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak ve BTK Başkanı Tayfun Acarer yanında, Türk Telekom ve Turkcell gibi büyük oyuncuların temsilcileri de vardı. Basına kapalı yapılan görüşmelerde, beylik bir tabir kullanacak olursak, sektörün geleceği belirlendi.
Türk usulü rekabet piyasası
Eğri oturup doğru konuşalım demiş atalarımız ama doğru konuşanı da dokuz köyden kovarlar şeklinde ilave etmeyi de unutmamışlar! Olsun varsın. Biz doğruları söyleyelim. “Sabit Numara Taşınabilirliği 10 Eylül’e ertelendi.” Bu cümleyi okuyunca şaşırmadım. Çünkü Türk Telekom ile Alternatif Telekom Operatörleri arasında adı konulmamış bir savaş var. Alternatif Telekom Operatörleri uzun süre ses trafiğinin kendilerine de açılması için savaş verdiler. Sonunda Türk Telekom şehirlerarası, milletlerarası ve mobil yönlere aramalarına müsaade etti. Sonrasında şehiriçininde açılması ve sabit numaraların taşınabilmesi ile ilgili bastırdılar. Çok çetin mücadelelerden sonra o hakkı da aldılar (mı?).
Telekomda asıl kavga şimdi başlayacak
Telekom sektörü için neredeyse milat olarak ilan edilen 9 ve 10 Mayıs günleri öncesi “3. Telekomünikasyon Zirvesi” yapıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önderliğinde Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) tarafından düzenlenen bu zirveyi önemli kılansa içeriğiydi. Zirve; şehiriçi görüşmelerin yeni işletmecilere açılması, sabit numara taşınabilirliği uygulamasının başlatılması, üçüncü nesil (3N) GSM ruhsatlarının verilmesi ve Elektronik Haberleşme Kanunu’nun (EHK) ikincil düzenlemelerinin yürürlüğe konması gibi konuları içeriyordu.
Yatırımların artması, ön açıcı düzenlemelere bağlı
Telekom sektörü için bu yıl hayli hareketli geçecek. Türk Telekom’un müşteri sadakati sağlamak için yaptığı flaş tarifeli kampanyalar ortalığı karıştırdı. Bu yıl içinde şehir içi ses trafiğinin alternatif telekom operatörlerine açılacağı beklentisi tavan yapmış durumda…