Facebook ne değildir?
Facebook’un ne olduğunu yazarsak ne olmadığı da zaten kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılının Şubat ayında Amerika’da kurulan bir sosyal paylaşım sitesi olan Facebook başlangıçta bir ihtiyacı gidermek üzere ortaya çıkmıştı. Lise ve üniversite mezunlarının eski arkadaşlarını bulması gibi bir misyonu vardı ve sadece Amerika için hizmet veriyordu.
Bu yılın başında Facebook’un kurucuları tüm dünyaya açılmaya karar verdiler. Facebook’un üst yapısını hem tüm dünyaya hem de tüm yaş kategorilerine açtılar. Sadece bununla da kalmadılar, uygulama geliştiricilere de Facebook’un alt yapısını açtılar. İşte o andan sonra İnternetin sihirli çubuğu Facebook’a da dokunmuş oldu. Bir anda başdöndüren bir hızla büyümeye başladı. 2004 yılının sonunda 1 milyon, 2006 yılın sonunda ise 12 milyon üyesi varken bu yılın Kasım ayı itibariyle 57 milyon üyeyi aştı. Her gün ortalama 250 bin kişi üye oluyor. Çalışan sayısı ise 400’e doğru hızla yaklaşıyor.
ABD’de 20 milyar dolar fiyat biçilen ve bu fiyatı da her gün artan Facebook’un en büyük avantajı, kullanıcıların, listesinde yer alan ‘arkadaşının arkadaşına da ulaşarak onlarla da irtibata geçebilmesi. Bu sayede profilindeki arkadaşını referans olarak kullanan birisi, çevresini kolaylıkla genişletebiliyor.
Ayrıca site aracılığıyla eski arkadaşlarınıza da şayet onlar da üye ise ulaşabiliyorsunuz. En önemli avantajı ise seçtiğiniz uygulamalarla hayatınızı bilgisayar ekranına dökebiliyorsunuz.
Bu uygulamalar sayesinde oyunlar, hava durumu, fal, dünyada gezdiğiniz yerler gibi bilgileri sayfanıza taşıyabiliyorsunuz. Geliştiriciler hiç boş durmadığı için dünyanın dört bir yanından eklenen binlerce uygulamayla kullanıcıların kendilerine özel, tabii ki halka açacakları bir sayfa tasarlaması mümkün oluyor.
İsterseniz ülkemizin uygulama geliştiricilerinin ürünlerini de kullanabiliyorsunuz. Bunlardan biri de Sanal Portföy Yarışması. Yarışma başlangıcında size verilen 100 bin YTL ile hisse alıp satarak süre sonuna kadar en yüksek tutara ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bu yarışmanın sponsoru ülkemizin bankalarından Finansbank, geliştiricisi ise yine ülkemizin bilişim şirketlerinden biri olan MagiClick.
İnsanın aklına başka benzer site yok mu sorusu geliyor. Onu da araştırdık. Bir hayli sosyal paylaşım sitesi var. Fakat Facebook tan sonra dört site öne çıkıyor. Bunlar Myspace, Friendster, Linkedin ve Twitter.
Son dakika bilgisi olarak da Facebook’un Beacon isimli programını kapatacağı bilgisini verelim. Kapatma gerekçesi ise üyelerin gizlilik haklarının tehlikeye atması gösteriliyor.
Facebook nediri ortaya koymaya çalıştık ne değildir artık size kalmış.
(Bu yazının bir kısmı 9 Aralık 2007 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)