Fiberde ortak altyapı
Temmuz ayının son haftası Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ve üyelerini temsilen TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) ortak bir basın toplantısı düzenlediler ve fiber altyapıda yatırımları da içerek şekilde ortak bir şirket kurmak üzere görüşmelere başladıklarını açıkladılar. Yıllardır sektörü takip eden biz bilişim gazetecilerinin çeşitli ortamlarda hep dile getirdiği bir konuydu. O yüzden olsa gerek gazeteciler toplantıya yoğun ilgi gösterdi.
Şirketler tarafında da katılım en yüksek düzeyde idi. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ortak bir açıklama yapıldı.
Ortak açıklama şu şekilde: “Ülkemizde var olan telekomünikasyon altyapılarının en etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi, sektördeki tüm şirketlere sektör altyapısının en uygun şartlarda ve adil olarak sağlanması ve mükerrer yatırımlarla kaynakların boşa harcanmaması için Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat şirketlerinin ve telekomünikasyon sektöründeki diğer şirketlerin en geniş kapsamda katılımının sağlanacağı bir “Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ)” kurulması konusunda çalışmalara başlanacaktır. Söz konusu çalışmalar başta Rekabet Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu olmak üzere ilgili mevzuatta öngörülen tüm düzenlemelere, izinlere ve yetkilendirme şartlarına uygun bir şekilde yürütülecektir. Hükümet Programında da yer alan ve Sayın Başbakan’ın ülkemizi sayısal geleceğe taşıma amacı doğrultusunda, hızlı internet hizmetlerinin daha yaygın, uygun fiyatlarda ve kaliteli koşullarla kullanıcılara ulaştırılmasını temin edecek, tüm sektörün katılımına açık olan bu hayati girişime, kamunun ve özel sektörün uyum içinde, ülkemizin geleceği için gerekli desteği vereceğine olan inancımız tamdır. Toplumumuzun en geniş siyasi ve sosyal kesimlerinin desteğinin de yanımızda olacağına inanıyoruz. Bu girişim, zor günlerden geçen ülkemizde geleceğe olan güvenimizi ve yatırım kararlılığımızı göstermektedir.”
Ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında telekomünikasyon sektöründe geç de olsa tarihi bir adım atıldığına inanıyoruz. Detaylara baktığımızda ilk gözümüze çarpanlar genel itibariyle olumlu görünse de yine de bir ihtiyat payı bırakıyoruz. Çünkü mevcut yapıya kamu iradesi sahip çıktığını hissettirmediği takdirde böyle bir yapının ülkemizde başarıya ulaşması imkansız. Türksat’ın varlığı kamu iradesinin mevcut yapı içerisinde tecellisi gibi görünse de toplantıda BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ı görememek kafamızda bazı soruları doğurmadı değil. Sanıyorum ilerleyen zaman içinde sorularımızın cevaplarını hep birlikte göreceğiz.
Türk Telekom’un bu yapı içerisinde yer almamasına rekabet çerçevesinden bakıyoruz. Çünkü, BTK’nın 2016 yılı ilk çeyrek raporuna göre Türk Telekom’un elinde toplam 214 bin 395 km fiber altyapı bulunurken, Turkcell, TURKSAT, Vodafone ve Telkoder üyesi diğer işletmecilerin sahibi olduğu fiber altyapı uzunluğu 58 bin 155 kilometre. Alternatif işletmecilerin elindeki fiber uzunluğunun neredeyse 2/3’ü (35 bin 621 km) tek başına Turkcell’in elinde bulunurken, TURKSAT’ın 4.500 km uzunluğunda altyapısı bulunuyor. Geri kalan 18 bin kilometre uzunluk da Vodafone ve TELKODER üyesi ve üyesi olmayan 70 civarındaki alternatif işletmecinin elinde bulunuyor. Türk Telekom’un tamamen ticari saiklerle böyle bir yapıya dahil olmaması doğru bir hareket. Böyle mi olmalı derseniz, cevabım “Evet” olacaktır. Fakat ben bu cevabı ticari saiklerle vermiyorum. 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişimi bize gösterdi ki stratejik alt yapı yatırımları tek bir ele bırakılmayacak kadar değerli. Sizce de öyle değil mi?
Herkese eşit mesafede olacağı söylenen şirket kurulduktan sonra yönetim kurulunda bağımsız yöneticiler faaliyet gösterecek. Şirket cüzi kar marjı ile herkese aynı fiyatlardan hizmet verecek. Türkiye’de fiber alanında yapılması gereken 30 milyar liralık altyapı yatırımının büyük bir kısmını gerçekleştirmek de bu şirketin hedefleri arasında.
Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.
(Bu yazının bir kısmı 14 Ağustos 2016 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)