Global ICANN, İstanbul WeCAN!..
Perşembe günü Ottoman Otel’de önemli ve ülkemiz için heyecanlı bir gelişme yaşandı. Düzenlendiği yerle paralel olarak “İnternet’te Ottoman” diyebileceğimiz bu gelişme sonucunda ICANN, İstanbul’da bir merkez açacağını ilan etti. Açıklama şu sözlerle belirtildi : “ICANN, dünya çapında ve her saat dilimlerinde yerleşik küresel erişim yapısını ve varlığını genişletmeye devam etme kararındadır. ICANN’nın uluslararasılaştırılması girişiminin en önemli aşamalarından biri, ICANN üst düzey yönetiminin tüm üyelerinin Los Angeles ofisinde yerleşik olmalarına son vermek olacaktır. Bu amaçla, Politika Geliştirmeden sorumlu ICANN Başkan Yardımcısı, David Olive, İstanbul’a taşınacaktır.”
CANN nedir derseniz; “İnternet’i koordine eden kuruluş” diye özetleyebiliriz. ICANN’ın görevi, İnternet’in çalışması için merkezi bir koordinasyon gerektiren tüm teknik, idari ve politika geliştirme işlerini koordine etmek. Bu sayede Dünya da yekpare bir İnternet trafik akışı oluyor. Ayrıca, ICANN İnternet alan adları sisteminin tüm teknik yönetimini sağlıyor; (IPv4 ve IPv6 gibi) IP adres alanlarının tahsisini yapıyor; protokol parametrelerini belirliyor; kayıtlar ve İnternet ana servis sağlayıcı (DNS root server) sistemini idare ediyor.
Yönetim Kurulu Başkanlığını internetin yaratıcılarından birisi olan Dr. Stephen D. Crocker’ın yaptığı ICANN, özerk bir kuruluştur. Çeşitli ülkelerden gelen 21 yönetim kurulu üyesinin yönettiği bir yapıdır.
İşte bu kadar önemli bir kuruluş, önemli bir karar aldı ve Bugüne kadar sadece Los Angeles’te bulunan merkezlerini, 3’e ayırmaya, Singapur ve İstanbul’a birer merkez kurmaya karar verdi.
Bu merkezler efektif bir şekilde çalışacaklar. Yani bu merkezlerde hem hukukçu, hem mühendis, hem de idari kadro çalışacak. Bu elemanların bazıları Türk de olacaklar. Eskiden ABD’nin mesai saatleri ile sınırlı olan operasyon şimdi 24 saat açık hale geliyor. ABD’nin mesai saatleri biterken Singapur devreye girecek, Singapur mesai saatleri biterken ve ABD başlamamışken, Türkiye ofisi işlemleri sürdürecek.
Bu ÇOK ÇOK ÖNEMLİ bir gelişme. Türkiye’yi İnternet’in kavşağı haline getiriyor.
Bu inanılmaz gelişme nasıl oldu? Perşembe günkü toplantıda bunun ipuçlarını almaya çalıştık. Çünkü gayri resmi sohbetlerde öğrendiğimize göre, ICANN’in İstanbul’a merkez açma kararı bazı ülkeler tarafından bir hayli sorun edilmiş. Bazı ülkelerde ise “oraya olsun, ama buraya da olsun” mesajı ile karşılanmış.
Peki diğer ülkelerin kıskandıran bu gelişme nasıl oldu? Hem Bakan Yıldırım, hem Başkan Chehade, Türkiye’nin son yıllarda yükselen değerinin buna yol açtığını söylediler. Ama Bakanlık tarafından bir süredir ICANN konusunda görevlendirilen İhsan Durdu’nun Türkiye’ye merkez açılması konusundaki çabalarının çok önemli olduğunun altını, hem yerli, hem de ICANN yetkilileri çiziyor. Yanısıra tabi ki Bakan Yıldırım ve BTK Başkanı Tayfun Acarer bu konuda birer “bravo”yu haketmiş durumdalar.
Neden derseniz; ICANN’in bu ülkede merkez açmasının hem maddi, hem de manevi karşılıkları var. Manevi karşılığını anlatmak mümkün müdür? Türkiye İnternet dünyasının yönetildiği bir ülke haline geliyor.
Maddi karşılığı ise; ülkemize yatırım çekecek ve 2015’de yapılacak olan büyük konferans dahil ülkemize çok sayıda kaliteli ve internet açısından yüksek insanın gelmesine neden olacak olması ve internet teknolojileri konusunda bilgi birikiminin derinleşmesi olarak özetlenebilir. Bu olayın ülkemizin internet tarihçesinde önemli bir yeri olacağını görmek lazım..
Ülkemizin yükselen bir değer haline geldiğinin göstergesi olan bu konuda Yes WeCAN desek mi?
(Bu yazının bir kısmı 28 Nisan 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)