Internet’te doğru ve isabetli arama nasıl yapılır?
Sizlerden e-posta yoluyla gelen sorulardan en çok sorulanlardan biri de “Internet’te arama yaparken en doğru ve en isabetli sonuca nasıl ulaşırız?” şeklindeydi.
Internet’e her gün 1 milyondan fazla sayfa ekleniyor. Bu da yılda 400 milyona yakın sayfa demek. Aradığımız bilgiye ulaşmak için bu sayfa kalabalığı Internet’in bize sunduğu olumsuzluklardan biri. Tam bir bilgi kirliliği. Dolayısıyla bir rehbere veya rehberlere ihtiyacımız oluyor. İşte bu rehberlerde arama motoru diye adlandırdığımız hepinizin bildiği Google, Yahoo, vb. siteler. Bunlar yardımıyla istediğimiz sonuçlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu siteleri doğru tekniklerle kullanırsak hem zamandan kazanırız hem de en doğru sonuca ulaşırız.
Bizde arama motorlarını kullanmanın tek başına yetmediğini, önemli olanın en doğru yöntemleri kullanarak, en doğru sonuçlara ulaşmak olduğuna inandığımız için isabetli aramanın püf noktalarını sizler için derledik. Tabii ki arama motorlarını kullanarak. İşte arama yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:
— Arayacağınız konuyla ilgili bir tane anahtar kelime seçin. Bu kelime seçiminde dikkatli olun. Unutmayın en doğru sonuç için birden fazla sayıda anahtar kelime seçmelisiniz.
— İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına ‘and’, ‘&’ veya ‘+’ işaretlerini yerleştirin.
— Kelimeleri parçalı olarak aramak için ‘?’ ve ‘‘ işaretleri kullanılabilir. Tek harfi değişken yaparken ‘?’ (?azlık: yazlık ve sazlık); kelime tamamlamak için ise ‘‘ (bil*: bilgi ve bilişim) işaretlerini kullanabilirsiniz.
— Anahtar kelimelerden hepsini ayrı ayrı listelemesini istiyorsanız kelimelerin arasına “|” işareti (Alt Gr+< veya Alt Gr+|) koymalısınız.
— Anahtar kelimeleri tekil yazmaya dikkat edin.
— Anahtar kelimelerin yanyana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak (“Musa Savaş”) içine alın.
— Anahtar kelimelerden, listelenmesini istemediklerinizi yazmak için başına ‘-‘ işareti koyun. Şöyle ki –Musa Savaş yazarsak, içinde Musa kelimesi olmayan Savaş kelimesi ile ilgili sonuçların listesini almış oluruz.
— İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına ‘+’ işaretini koyun. Örneğin; “+musa +savaş” şeklinde hem Musa, hem de Savaş kelimelerini içeren sayfaları listeleyebilirsiniz.
Diğer bir sorunuzda “En iyi arama motoru hangisidir?” şeklindeydi. Bu soruya Google şeklinde cevap verebiliriz. Fakat bu cevap hem sorumuzun yüzde 100 karşılığı değildir hem de Internet’in ilk arama motoru olan Yahoo’ya haksızlık yapmış oluruz. Çünkü Yahoo’nun kategorik aramalardaki üstünlüğüne henüz hiçbir arama motoru ulaşamamıştır. Ayrıca şu ana kadar dünya üzerindeki milyonlarca site içinde hackerlar tarafından alt edilemeyen iki siteden biridir.
(Bu yazının bir kısmı 19 Ağustos 2007 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)