Kamu Entegre Veri Merkezleri geliyor
Hafta başında Antalya’da gerçekleştirilen TBD Kamu-BİB yani Kamu Bilgi İşlem Yöneticileri Konferansı’nda yapılan önemli bir sunum e-devlet ve kamu veri merkezleri konusundaydı. Bu sunumdan bazı önemli notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kamu Entegre Veri Merkezleri fikri, kamu bilgi işlem süreçlerinin ve e-devlet çalışmalarının yükselmesi yani bir anlamda günümüzün moda deyimi ile devletin ‘big data’ (büyük veri) sahipliğinin artması ile birlikte gündeme geldi. Her bir kurumda bulunan veri depolama faaliyetlerinin ayrı ayrı sunucu ve donanım, ayrı eleman, ayrı yazılım maliyetlerini düşündüğümüz zaman, bu tür bir çalışmanın son derece akıllıca olduğunu söylemek isterim.
Sunumda bu çalışmaların geldiği son aşamayı öğrenmiş olduk. Kamu Entegre Veri Merkezleri projesinin Türkiye bilişim tarihinde, Fatih’ten sonraki en büyük ikinci proje olacağını da not etmek lazım.
Sunumda, Kamu Entegre Veri Merkezleri konusunda, bakanlık ve BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) çerçevesinde gerekli kararların alındığı ve bütün kurumlardan görüş alınarak hazırlanan kanun taslağının, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmek üzere Başbakanlığa gönderildiğini öğrendik. Anlayacağınız Kamu Entegre Veri Merkezleri ile ilgili çalışmalar başladı ya da başlamak üzere.
Çalışmalar derken, bu çalışmaların kapsamlı ve zor bir iş olduğuna da işaret edelim. 10 adımlık bir yol haritası hazırlanmış durumda. Öncelikle komisyonların oluşturulması ve fizibilite çalışmaları, daha sonra kamu kurumlarındaki envanterle ilgili çalışmalar yapılacak. Bu yolla kapasiteler, teknik ya da inşaat anlamında ortaya konulmuş olacak.
Projenin yürütülmesinde bir sıkıntı olmaz ise, plana göre çalışmaların 2015 yılının ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor. 2016 ortalarında ise veri merkezi inşası başlatılmış olacak. 2017 başlarında yapılacak olan geçiş planlamaları sonrasında, 2017 ortasında aday kurumların hizmet almaya başlaması planlanıyor. Ancak ondan sonra da taleplerin adaptasyonu ve “Hizmet Katalogları” gibi ek çalışmalar olacak. Sonuç olarak Kamu Entegre Veri Merkezleri Projesi 2018 sonunda tamamlanmış olacak.
Sunum sırasında, kanunun çıkması sonrasında bilişim STK’ları, üniversiteler, özel şirketlerle proje kapsamı hakkında çalıştaylar yapılmasının planlandığını da öğrendik.
Türksat önceki kalkınma planında “Felaket Kurtarma Merkezi” kuracaktı ama 2009’dan bu yana geçen sürede bu merkezi kurmadı. Kamu Entegre Veri Merkezi Projesi aynı akıbete uğramaz.
(Bu yazının bir kısmı 26 Ekim 2014 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)