Korsan yazılımda iyiye gidiyoruz
Korsan yazılım ile mücadele örgütü olan BSA’nın (Business Software Alliance), araştırma kurumu olan IDC’ye (International Data Corporation) yaptırdığı “Küresel Korsan Yazılım Araştırması” tamamlandı. Kıta ve ülkelerde korsan yazılım kullanım oranlarını gösteren IDC araştırmasının 2006 yılı verileri açıklandı. 102 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre korsan yazılım kullanım oranı 2005 yılına göre 62 ülkede düşerken 13 ülkede yükseldi.
Korsan yazılıma karşı savaşta öncelikle izlenen ülkeler olan Çin ve Rusya pazarında olumlu gelişmeler olmasına rağmen, internet sayesinde yazılım sektörünün kayıpları yüzde 15 artarak 39,5 milyar dolara yükseldi.
Çin’de korsan yazılım oranı son üç yılda yüzde 10’luk bir gerileme gösterirken bir önceki yıla göre dört puan düştü. Bu düşüş Çin’e 500 milyon dolar kazandırdı. Rusya’da ise hem devlet hem de yazılım sektörü korsanı düşürmek için yoğun çaba gösteriyor. Bu çabalar ise bir önceki yıla göre yüzde 3’lük bir iyileşme sağladı.
Türkiye pazarına baktığımızda ise bir önceki yıla göre bir puanlık bir iyileşme söz konusu. Toplamda ise korsan yazılım oranı yüzde 64’e geriledi. Fakat Türkiye pazarı çok hızlı büyüdüğü için korsan yazılım oranı gerilemesine rağmen ekonomik kayıplar yüzde 250 artarak 314 milyon dolara ulaştı.
Türkiye, kısa süre öncesine kadar Amerika Birleşik Devletleri tarafından ticari kotalar belirlenmesinde önemli rol oynayan “Special 301” raporunda, Çin, Rusya gibi ülkelerle birlikte öncelikli izlenmesi gereken ülkeler arasında yer alıyordu.
Yine bu araştırmanın sonuçları; Türkiye’de, korsan yazılım oranındaki sadece 10 puanlık bir düşüşün 36 bin kişiye yeni istihdam imkanı oluşturacağını, ayrıca, GSMH’ya 1 milyar dolarlık ilave gelir sağlayacağını ve 600 milyon dolarlık ilave vergi gelirleri oluşturabileceğini gösteriyor.
Yazılım konusunda biraz daha duyarlılık lütfen.
(Bu yazının bir kısmı 27 Ocak 2008 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)