Netaş’ın satış açıklamasının analizi @UDHB @NetasTR @btkbasin @memetsimsek
Netaş’ın ZTE’ye satış konusu nihayet açıklandı. KAP’a açıklama 6 Aralık 2016 sabah saat 3:20’de yapıldı. Öğleye doğru ise medya kuruluşlarına basın bülteni gönderildi. Gönderilen basın bülteninde en özet haliyle şunlar yazıyordu: “Çok uluslu bilişim çözüm ve sistemleri üreticisi olan ZTE, Netaş’ın, One Equity Partners’ın yönettiği bir portföy şirketi olan OEP Turkey Tech B.V’n portföyünde bulunan yüzde 48.04 hissesini, bağlı şirketi ZTE Cooperatief U.A. kanalıyla satın almak üzere bir anlaşmaya vardı. Toplam bedeli 101.280.539 Amerikan Doları’na denk gelen işlem, Rekabet Kurumu’nun onayına sunulacak.”
Şimdi analizimize başlayalım. Öncelikle, “TSK Vakfı, savunma sanayi projeleri geliştiren bu şirketin satışa çıkan payını neden almadı?” sorusunun cevabı üzerinde birlikte düşünelim. Benim düşüncem şudur ki; TSK Vakfı eğer satın almış olsaydı Netaş’ı borsadan çıkarmak zorunda kalabilecekti. Çünkü, borsadaki her hisse senedi gibi Netaş’ta spekülasyona açıktı. Hatta ekstra açıktı. Yaşanabilecekler ve arkasından doğacak dedikodular yıpratıcı olacaktı. TSK Vakfı, benim düşünceme göre saydığım bu sebeplerden dolayı uğraşmak istemedi. Yoksa üretilen “Vakfın parası yok.” gibi dedikodulara itibar etmeyin. TSK Vakfı istediği zaman bu şirketi her şeyi ile satın alacak maddi ve maddi olmayan tüm kaynaklara ve ilişkilere sahip.
“Neden bu kadar uzadı?” sorusunun cevabı ise uluslararası politakada gizli. Ülkemizin son yıllarda yaşadığı gerek yerel, gerekse de uluslarası problemler hepimizin malumu. Özellikle uluslarası politikada dünyada oluşmaya başlayan yeni ekonomik ve/veya askeri birliktelikler söz konusu. Tüm dünyada sessiz ve derinden giden bir Çin gerçeği var. Çin, teknoloji tarafında özellikle Avrupa’da bir çok yüksek teknoloji şirketi satın aldı ve almaya devam ediyor. Sadece Almanya’da bu yılın ilk 10 ayında yüksek teknoloji şirketlerini almak için 11 milyar Euro ödedi. ABD istihbaratının Almanya’yı uyarması üzerine bazı satın almalar hâlâ askıda. Ülkemizde de benzer bir durum vardı. Her şey biraz da bu yüzden uzuyordu. Nitekim, uluslararası politikamızın özellikle ticari anlamda Rusya-Çin birliğine doğru kayması ve bunun resmen deklere edilmesi, bu satışın açıklanmasının önündeki engeli de kaldırmış oldu.
Benim rüyalarıma girsin diye sabah saat 3:20’de açıklama yapılmadı tabii ki. 🙂 Hong Kong ve Shenzhen borsalarına kote olan ZTE düşünülerek bu açıklama yapıldı. Arada beş saat zaman farkı olduğunu dikkate alırsanız Çin saati ile 8:20’ye denk geliyor. Yani söz konusu Çin borsaları açılmadan 40 dakika öncesi. Durum budur. Önünde arkasında başka bir şey aramayın.
Şimdi gelelim Rekabet Kurumu safhasına. Bu satışın gerçekleşebilmesi için Rekabet Kurumu’nun onayı gerekiyor. Dolayısıyla “Rekabet Kurumu’ndan karar ne kadar zamanda ve nasıl çıkar?” sorusunun cevabını verelim. Yanlış bilmiyorsam (doğrusunu bilenler lütfen yazsın) 15 ile 30 gün arası bir zaman söz konusu. Rekabet Kurumu bu süre içinde kararını vermek zorunda. “Peki, o zaman yeni yıla kalır mı?” sorusu geliyor aklımıza değil mi? Bence kalmaz. Çünkü karar vericiler bu satış rakamının, ülkemizin 2016 yılı bilançosuna yazılmasını arzu edeceklerdir. “Rekabet Kurumu bu satışı onaylayacak mı?” diyorsanız, şöyle cevap verelim. Uluslararası politikamızda son deklere edilen çizgide bir değişiklik planlanmıyorsa bu satış reddedilmeyecektir.
Son olarak; siz sevgili küçük yatırımcılara bir şey söylemek istiyorum. Ne kadar önemli fakat bir o kadar da zor bir şirketin hissesi ile duygusal bağ kurduğunuzu umarım bu süreçte görmüşsünüzdür. Ben borsada küçük yatırımcı olan herkese söylediğimi izninizle siz Netaş küçük yatırımcılarına da söylemek istiyorum: “Sizin yatırım yaptığınız veya yapmayı planladığınız meblağ sizin tek nakit varlığınız ise tavsiyem borsa değildir. Memleketim diye söylemiyorum 🙂 gidin Mustafakemalpaşa’da (Bursa) arsa alın. Belli mi olur belki imar geçer. ;)”
Not: Yukarıda yer alan bilgiler Musa Savaş tarafından gazetecilik saiki ile genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler Musa Savaş’ın kişisel gözlem ve görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, sizlerin alım-satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Yukarıda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Musa Savaş sorumlu tutulamaz. Ayrıca yazının altına yapılacak yorumlar yazanı bağlar, Musa Savaş sorumlu tutulamaz.
Olayı tüm reel yönleriyle siyasetiyle,ekonomisiyle öyle doğru tespitlerinizle analiz edip yazmışsınızki tebrik ediyorum Sayın Musa bey.Ve küçük yatırımcı olarak bugün yaptıkları Ali cengiz oyunlarını hayretle izledim.2011de kağıt satılabilir haberiyle 25000lira olan hisse bugün haber gelmesiyle endeks çıkarken çakıldı.Ama döke döke yavaş yavaş gidecekleri için biz k.yatırımcıda sabırla hedef fiyatı bekleyeceğiz.Bursa mustafakemalde arsa almış gibi düşünüp dayanacağım.Tavan tavan kilitlemedi demekki k.yatırımcıya dağılmış yüzde 30u toplayacaklar ama bu fiyatlarda birçok kişide yeni adım atacak netaşa.Artık speklerin keyfine kaldı kağıt ama hala yazdığınız ilk günlerdeki fiyatlarda ve yeni alacaklar buradan kazanacak.Bizse aylardır bekliyoruz beklemeyede devam tekkeyi:)Başarılarınızın ve Netaş ve telekom için yazılarınızın devamını canı gönülden dilerim.