NSA protestoları
Geçtiğimiz haftalar sizlerle paylaştığımız ABD’deki dinleme skandalı bugünlerde bambaşka bir şekle dönüşüyor. Şöyle ki; Firefox’un geliştiricisi Mozilla Vakfı, Reddit, 4Chan ve WordPress gibi şirketler, NSA’in telekulak ve teknik takip (Prism-Prizma) skandalına karşı StopWatching.Us adlı bir kampanya başlattılar. Online aktivist grupların da destek verdiği kampanya 4 Temmuzda yani ABD’nin bağımsızlık gününde başlatıldı. Kampanyanın başlama tarihi 4 Temmuz seçilerek ince bir mesaj verildiği söyleniyor. Online aktivist gruplar, hükümetin tüm vatandaşlarını keyfine göre takip ettiği bir ülkede bağımsızlıktan söz edilemeyeceği görüşündeler. Diyecek bir şeyimiz yok.
Bu protesto eylemlerini kimler organize ediyor derseniz onu da söyleyelim: “Fight for Future ve Internet Defence League”. Bu iki grup tarafından organize edilen protesto eylemlerine 30.000 kadar internet sitesinin destek verdiği ve açılış sayfalarına StopWatching.Us temalı mesajlar yerleştireceği açıklandı. Ayrıca ABD’nin pek çok şehrinde NSA’i protesto amaçlı gösteri ve yürüyüşlerin düzenleneceği de belirtildi. Şu ana kadar herhangi bir hareket göremediğimizi belirtmek isterim. Tüm bu yapılacak eylemlerin ortak amacı, tüm ABD vatandaşlarının kişisel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasını sağlamak ve mantıksız arama ve el koyma işlemlerine karşı ortak bir tepki geliştirebilmek olarak açıklandı.
Gelelim dinleme skandalının NSA ile işbirliği yapan internet devlerine. Eylemlere şu aşamada Google, Facebook, Microsoft vb. gibi şirketlerin açıktan destek vermeyecekleri söyleniyor. Gizli nasıl destek verecekleri ise merak konusu. Zaten bu şirketlerin NSA’le işbirliği yaptıklarının açıklanmıştı. Buna rağmen bu eylemlere destek vermeleri halinde bu hareketlerinin nasıl isimlendirileceğin söylememize gerek yok sanıyorum. Eylemleri organize eden gruplar adına yapılan bir açıklamada ABD hükümetinin tüm dünyada insanları sistematik bir biçimde izleyip dinlediği ve insan haklarını hiçe saydığı vurgulanıyor. Söz konusu protestoların SOPA yasa tasarısından beri ABD’de yapılan en kapsamlı protesto olduğu iddia ediliyor.
Gelelim bu eylemlerin sosyal medyada nasıl yankılandığına. StopWatching.Us eyleminin sosyal medyada da geniş bir yankı uyandıracağı söylenmiş olsa da şimdiye dek bu eylem ne dünya geneli TT (trending topic) listelerinde ne de ABD’nin yerel TT listelerinde görülmüyor. Gerçekten çok büyük boyutlara ulaşıp ABD hükümetine bu konuda geri adım attırır mı? Yoksa sönüp gider mi? İlerleyen günlerde nasıl bir gelişme göstereceğini bizde merakla bekliyoruz.
İşin ilginç tarafı düzenleyen gruplar açıklamalarında bu kampanya için bağış toplanacağını ve bu bağışlarla birlikte TV ve gazete reklamları ile geleneksel medyada da kampanyayı yaygınlaştıracaklarını belirtiyorlar.
Görünen o ki ABD’de patlak veren bu dinleme skandalı uzun süre gündemde kalacak görünüyor. Üstelik bu skandalın patlak vermesine sebep olan Snowden’in İngiliz gazeteci Sarah Harrison tarafından gizlendiği ve Rusya’ya getirildiğini düşününce insanın aklına bir çok şey geliyor. Sarah Harrison’un dünyayı sarsan Wikileaks skandalında da görünmeyen baş aktör olduğunu dikkate alırsak ortaya bir çok komplo teorisi çıkıyor. En akla yatanı da İngilizlerin Amerikalılara nedendir bilinmez bir şeylerden ötürü kızgın olduğu ve bu tür olaylarla Amerikanın dünyadaki imajını sarstıkları şeklinde. Bu bilinmeyen nedenin 2007’de NSA’in başlattığı Prizma programına karşılık İngiltere Resmi İletişim Karargahının 2011’de başlattığı Tempora programı arasındaki kavga olduğu şeklinde söyentiler var. Kavganın sebebi olarak da Tempora’nın Prizma’dan teknoloji olarak daha üstün olması söylenenler arasında. Tüm bu olanlarda nedense Fransızların DGSE (Direction Generale de la Securite Exterieure – Dış Güvenlik Genel Direktörlüğü) ve Almanların BND’sinin (Bundesnachrichtendist – Federal İstihbarat Servisi) esamesi okunmuyor bile.
İngiltere ile ABD arasında bir post kavgası gibi görünen bu olayların nasıl sonuçlanacağını zaman biz gösterecektir.
(Bu yazının bir kısmı 14 Temmuz 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)