TBD Kurultayının yeni yüzü
6-9 Kasım tarihleri arasında Ankara’da “Sayısal Gündem 2020” başlığıyla gerçekleştirilen, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Bilişim Kurultayı, bir rekor kırarak 10 bakanlığın desteğini aldı. Kamudan aldığı bu güçlü destekle Bilişim Kurultayı kapsamında Avrupa Birliği Komisyonunun bilişim-telekom hedeflerini Türkiye’ye taşıyacak paneller ve çalıştaylar gerçekleştirildi. TBD, TBV, Tübisad ve Tesid’in de üye olduğu Dijital Türkiye Platformu’nun başlattığı çalışma geçen yıl “uzmanlık” başvuruları almış ve bu yıl da, Ekim ayında yayınlanan “durum raporu” uzantısında çalışmalarını sürdürüyor.
Kurultayın bu yılki dikkat çeken taraflarından biri ise Ankara’da ilk defa gerçekleştirilen bilişim fuarı oldu. Kurultayla aynı binada ve aynı zamanda yapılan CITEX furarı da bilişim sektörünün en büyük müşterisi olan Ankara için bir ilkti. Kamu firmaları ağırlıklı fuarda dikkat çeken ürünler e-sandık, Pardus ve kömür madenlerinde kullanılan teknolojilerdi.
Açılışta yer alan Peter Levin, bir zamanlar Obama’nın teknoloji danışmanı olarak bilinen bir kişiydi. BTK Başkanı Tayfun Acarer ise bilişim sektörünün tüm etkinliklerine destek vermesiyle, bilişim sektörünün teşekkürlerini aldı.
Kurultayın önemli panellerinden birisi STK’larla, siyasetçileri biraraya getiren paneldi. Bilişim Muhabirleri Derneği olarak bizlerinde katıldığı panel karşılıklı olarak, işbirliklerinin ve iletişimin arttırılması şeklinde bir fikir ile tamamlandı.
Kurultayın ağırlıklı konularından birisi “siber güvenlik”ti. Siber güvenlikte yaşın öneminin olmadığını 14 yaşındaki siber güvenlikçi Emrah Gül herkese gösterdi. Emrah henüz çok genç ve bilgi düzeyi de daha sınırlı olmasına karşın, bu konulara duyduğu merak ve verdiği cevaplarla ilgili odağı oldu, bir de ufak sunum yaptı. Diğer bir genç ise 12 yaşındaki iOS Programcısıydı. Bu gençler bize gösterdi ki; artık gençler bilişime küçük yaşta gönül vermeye başlıyorlar ve üretici olabiliyorlar.
Kurultayın önemli bir bileşeni ise uzmanlarıydı. Ülkemizde ilk defa bilişim konusunda “bilinçli uzman çalışması” başlatılıyor. TBD’nin geçen yılki kurultayında çağrı yaptığı “uzman”lar, bu kurultaya damgalarını vurdular ve çeşitli çalıştaylarda bilgilerini konuşturdular. Önümüzdeki yıllarda, bu uzmanların etkisini göreceğiz. Zaten TBD Başkanı Turhan Menteş de bunu “Türkiye bilişim tarihi artık değişecek” ifadesiyle belirtti.
Menteşin belirttiği bir konu da, “Bilişime Katkı Endeksi” oldu. Bilişim Yayınları ile ortak yapılacak olan bu çalışma, ülkemizde faaliyet gösteren firmalar açısından ak koyun-kara koyunun ortaya çıkacağı bir değerlendirme olacak gibi görünüyor.
(Bu yazının bir kısmı 30 Kasım 2014 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)