Teknolojiye kadın eli
Atalarımız “Kadının halinden kadın anlar” derler. Doğru mudur bilmem. “Kadın, kadının kurdudur” sözünü de atalarımız söylediğine göre doğruluk payı vardır. Yazımız tabii ki kadınlar üzerine kurulu. Fakat sosyolojik değil tamamen teknolojik.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığında, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle bir proje gerçekleştiriliyor. Adı: Teknoloji Melekleri Projesi. Duyunca heyecanlanmadım desem yalan olur. Ülkemdeki hemcinslerim adına utandığım bir konu olan kadına şiddetle ülkem medyasının gündemine gelen kadınlarımızı umarım bu projeyle bambaşka konularda da görürüz.
Yüzde 75 istihdam garantisiyle ‘Teknoloji Uzmanları’ yetiştirmek amacıyla başlatılan Teknoloji Melekleri Projesinin tanıtımı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Güner Kal’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bu projenin girişimci kadınlarımız tarafından yabana atılmaması için bence en güçlü teşvik bu. Yani yüzde 75 istihdam garantisi. Her 4 kadından üçünün istihdamı anlamına geliyor.
Hatice Güner Kal, bir yıl sürecek olan projenin içindeki eğitimlerin, projenin bitiminde İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından sürdürüleceğinin, yani kalıcı olacağının da altını çizdi. İkinci güçlü teşvikte bu. Yani sürdürülebilir olması. Bana göre her türlü projede olmazsa olmaz kriterlerden biri bu. Sürdürülebilirlik.
Teknoloji Melekleri Projesine, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın yanısıra şu kurumlarda çeşitli şekillerde destek veriyor. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve sekiz telekomünikasyon şirketi (Genpa Telekomünikasyon, Baltürk Elektronik, Global Bilgisayar, Kampanya Elektronik, Eko Telekomünikasyon, Ataçlar Center, Şengüller Telekomünikasyon, Teknoteks İletişim Hizmetleri) de iştirakçi olarak yer alıyor. Üçüncü güçlü teşvikte bu. Kamu ve özel sektörün yanısıra üniversite desteği de var. Yani yüm taraflar var. Geriye kalansa siz kadınların bu iş sahip çıkması.
Proje amacı; 18 ile 25 yaş arasında, ilk etapta en az lise mezunu 90 genç kadının, ‘Teknoloji Uzmanı’ olarak başladıkları kariyer yolculuklarına “girişimci” olarak devam etmeleri hedefleniyor.
Eğitimi başarıyla tamamlayan genç kadınlar, City & Guilds tarafından akredite edilecek olan uluslararası geçerliliğe sahip ‘Teknoloji Uzmanı’ sertifikasına hak kazanacaklar.
İş fikri olan girişimci adaylarının KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi almaları sağlanacak ve bu katılımcılar KOSGEB Yeni Girişimci Desteği’ne başvurma hakkı kazanacaklar. İş fikrinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan maddi kaynak böylece KOSGEB’den sağlanacak.
Proje sonunda ‘Proje Pazarı’ etkinliği de düzenlenecek. İş fikrini hayata geçirmek isteyen kadın girişimciler, bu sayede projelerini akademisyenlere ve melek yatırımcılara sunma imkanı bulacaklar. İş fikrine sahip genç girişimciler arasından belirlenecek sayıda kadın kursiyer, ABD’deki Silikon Vadisi’ne gidecek.
Bu güzel projenin tüm safhaları detaylı olarak düşünülmüş. Görünen o ki hedeflerine ulaşması için hiç bir engel yok. Gerçi biz projenin ilerleyen safhalarını da takip etmeye devam edeceğiz. Bu projeyi organize edenlerde ilerleyen zamanlarda bizi bilgilendirirlerse iyi olur.
(Bu yazının bir kısmı 18 Ocak 2015 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)