Telekom sektöründe ilkbahar hareketi
Telekom sektörü rakamsal olarak çok büyük bir sektör. Bu sektöründe dört tane ana operatörü var. Biri sabit (Türk Telekom) üçü mobil (Turkcell, Vodafone, Avea) operatör. Her ne kadar ayrı ticari kurumlar ve ayrı markalar olsalar da aralarındaki sahiplik ilişkisi dolayısıyla Türk Telekom ve Avea’yı bir değerlendirebiliriz.
Geçtiğimiz günlerde ne oldu? Önce Turkcell’de harketlilik yaşandı. Neler oldu Turkcell’de? Turkcell’de genel müdür yardımcılarından üçü (Koray Öztürkler, Meltem Kalender, Hulusi Acar) istifa etti. Böyle büyük şirketlerde üst düzey yöneticilerin işine son verileceği zaman genel teamül istifa şansı verilmesidir. Turkcell’de de bu böyle mi oldu? İstifa edenler konuşmadıkça gerçeği maalesef tam olarak bilemeyiz. Fakat bu tür şirketleri sürekli takip eden gazeteciler olarak bilgi birikimlerimizi harmanlayarak bazı sonuçlara varabiliriz. Bu sonuçlar doğru olabileceği gibi, doğruya yakın da olabilir veya hiç alakası olmayabilirde.
Turkcell tarafında olan değişikliklerle ilgili gerek bildiklerimize gerekse de medyada çıkanlara baktığımızda aklımıza gelenler şöyle şeyler: Şirketin yönetim kuruluna SPK tarafından atama yapılması sonrası ortalıkta bazı dedikodular dolaşmaya başlamıştı. Bu dedikodulardan birisi de bugünlerde istifa eden üç genel müdür yardımcısınında içinde olduğu bazı genel müdür yardımcılarının gönderilmesiyle ilgili olarak yeni yönetim kurulunda ortak karar oluştuğu yönündeydi. Fakat böyle bir kararın neden oluştuğu konusunda kimse net bir şey söyleyememişti. Onlarca şey söyleniyordu fakat kimse kesin şudur diyemedi. Üzgünüz biz de diyemiyoruz. Fakat herkesin ortak kanısı 17 Aralık 2013 sonrası ülkemizin içine girdiği atmosfer bu istifaları geciktirmişti. Herkes 30 Mart 2014 seçimleri sonrası Turkcell’de bazı istifaların gerçekleşeceğini konuşuyordu. Nitekim beklenen olduk. İstifa edenlerin Turkcell’deki kimliklerine kısaca bakalım.
2008’den beri Kurumsal İletişim ve İlişkilerden sorumlu Genel Müdür yardımcısı olan Koray Öztürkler 1998’den beri Turkcell’deydi. Göreceğiniz gibi Öztürkler’in sorumluluğundaki bölümlerin bütçesi genelde para harcama ağırlıklı.
Meltem Kalender’de 1998’den beri Turkcell’de çalışıyordu. 2011 yılında ise İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcılığına atanmıştı. Yani kabaca Kalender Turkcell’deki işe alınan elemanlardan sorumluydu.
Hulusi Acar ise 2000 yılından beri Turkcell’deydi ve 2009’dan bu yana Bireysel Satış’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu. Kendisi özellikle bayi kanalında çok sevilen ve Turkcell’in bugünkü başarısında önemli bir payı olan kişi olarak tanınıyordu. Gitmesi bayi tarafında şaşkınlık yaratmakla birlikte, beklenmedik değil. Acar’ın bütçesi de para harcama ağırlıklıydı.
Turkcell tüm bu değişiklikleri kısaca şu şekilde duyurdu: “Stratejik önceliklerimiz ve operasyonel verimlilik hedeflerimiz kapsamında 30 Nisan 2014 tarihinden geçerli olmak üzere organizasyon yapımızda değişiklikler yapılmıştır.
Bireysel Satış ve Bireysel Pazarlama fonksiyonları “Bireysel Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı” olarak birleştirilmiştir. Hali hazırda Bireysel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Burak Sevilengül bu yeni fonksiyonun sorumluğunu üstlenmiştir. Şirketimiz Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Acar görevinden ayrılma kararı almıştır.
Kurumsal İletişim bölümü “Bireysel Pazarlama ve Satış” fonksiyonuna bağlanmıştır. Şirketimiz Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler görevinden ayrılma kararı almıştır.
“Grup Strateji ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı” fonksiyonu oluşturulmasına karar verilmiştir.
Şirketimiz İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Meltem Kalender görevinden ayrılma kararı almıştır. Yeni bir atama yapılıncaya kadar İnsan Kaynakları fonksiyonuna Turkcell Akademi Direktörümüz Banu İşçi Sezen vekalet edecektir.”
Hadi birazda siz yorum yapın.
(Bu yazı 2 Mayıs 2014 tarihinde yazılmıştır.)