Türk Telekom’un son Yönetim Kurulu toplantısında ne konuşuldu?
Türk Telekom’un son Yönetim Kurulu toplantısı 6 Kasım 2018 Salı günü yapıldı. Toplantıyı önemli kılansa katılanların bir kısmının ilk kez katılmış olmalarının yanı sıra üstlendikleri diğer görevleriydi. Şimdi bunları yazacak değilim. Bana gelen e-postaların ve toplantı öncesi yazdığım yazıya gelen yorumların haddi hesabı yok. Yorumların yayınlanabilecek nitelikte olanlarını zaten yayına verdim. Tüm bunlardan çıkan sonuç, toplantıda nelerin konuşulduğunu herkes merak ediyor.
Bu yazının benim açımdan ilginç olan tarafı ise siz değerli okurlarımın beni yazmaya zorlaması. Herhalde çok az gazeteciye nasip olacak bir durumla karşı karşıyayım.
Neyse, daha fazla uzatmayayım. Neler konuşuldu konusuna gelelim. Sondan söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Aslında çok fazla bir şey konuşulamadı. Şöyle ki; saat 10:00’da başlaması gereken Yönetim Kurulu toplantısı saat 11:00’e doğru ancak başlayabildi. Bu ilk toplantısına şahsi aracıyla gelen Türk Telekom’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın bu davranışı, mütevaziliğine defalarca şahit olan biri olarak beni şaşırtmadı.
Toplantının ilk gündem maddesi olan üçüncü çeyrek bilanço rakamları konuşulurken, Türk Telekom’un son 15 yılına çeşitli şekillerde damgasını vurmuş olan Abdullah Tivnikli’nin vefat haberi geldi. Bunun üzerine Yönetim Kurulu üyeleri saat 14:00 gibi toplantıya son vererek Abdullah Tivnikli’yi son yolcuğuna uğurlamaya gittiler. Dolayısıyla toplantının diğer gündem maddeleri görüşülemedi.
Merak ettikleriniz bunlar değil, biliyorum. Hepinizin en çok merak ettiği ise “Kim gidecek, kim gelecek?” sorularının cevabı. Değerli okurlar, kulislerde konuşulanları hepiniz biliyorsunuz. Onları tekrar edecek değilim. Kendi adıma şu kadarını söyleyeyim. Ben, kaliteli insan kaynağı açısından Türk Telekom’un ülkemizdeki ender şirketlerden biri olduğunu yakından biliyorum. Fakat, aynı zamanda bazı departmanlarda ciddi bir liderlik problemi olduğunu da biliyorum. Dolayısıyla yapılması gereken çok basit. Liderlik problemi olan departmanlardaki yöneticileri değiştirmek. Bunlar hangi departmanlar diye soracak olursanız, cevabım şudur: Bazı şeyleri de bırakın şimdilik ben de kalsın. Zamanı geldiğinde sizlerle paylaşırım.
Musa Bey ;Türk Telekom özelindeki haberleriniz büyük bir ihtiyaca cevap veriyor .İyi ki varsınız ,kaleminize sağlık .
Yıllarca Türk Telekom’da mühendis ,şef mühendis ,sonrasında Telekom müdürlüğü yapmış ve zorla çok sevdiği kurumdan ilişiği kesilmiş birisi olarak şirketimizin geldiği nokta yüreğimi sızlatıyor. PTT döneminde işe başladığım kurumumda gördüğüm en büyük yanlışlık Teşkilatlanmada Bölge Müdürlüklerinin kurulmuş olmasıdır .Daha önceki dönemlerde de Bölge Müdürlükleri kurulmuştu ve zararını kurum çekti .İşler tıkandı ,acil işler bekledi .Ben konuyu taşra bazından ele alıyorum .Operasyon ağırlıklı bir kurum olduğu için operasyon ekiplerinin yani İl Müdürlüğü ve işletme ilçe müdürlüklerinin güçlendirilmesi gereklidir .Ne zaman Bölge Müdürlükleri kurulduysa İller ile Genel Müdürlüğün iletişimi kopmuştur .vatandaşlar ile yüzyüze olan taşra Müdürlükleri Bölge Müdürlüklerini aşamadığı için sorunlar birikmiş ,çözümler gecikmiştir .Ben Bölge Müdürlüklerinin faydalı olduğunu söyleyecek işletmeci olacağını sanmam .Ayrıca Bölge Müdürlüklerinin lağvedilmesi ile mevcut kadrolarının yarısı bile İllere ; yıllarca taşrada kurumda bilgi ve tecrübe sahibi olmuş ama çeşitli nedenlerle ilişiği kesilmiş yöneticilik yapmış eski çalışanlara yeniden sözleşmeli olarak işbaşı yaptırılmalıdır .Bu tecrübeli yöneticilerin işbaşı yaptırılması ile sahadaki sorunlar en geç 2yıl içinde çözülecektir.Bölge Müdürlüklerinin Operasyona katkıları Yok denilebilir.Gereksiz yere binlerce kadro kuruma yük olmaktadır .İlk iş Bölge Müdürlüklerinin kapatılması olmalıdır.
Yeni yönetime konunun hatırlatılması vefa borcumuzdur .saygılarımla.
Musa Bey; yıllarca kurumun ekmeğini yedim. müdürlük yaptım. bayilik yaptım. velhasıl kelam her birimde uzun yıllar emek verdim. şirketten kazandığım helal parayla çocuklarımı büyüttüm, meslek sahibi yaptım. Telekom’un yeri bende başkadır. Şirketin her zaman daha iyi yerlere gelmesini arzu ederim. Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması için belki yönetim bu yazdıklarımızı okur diyerek eksiklerden ve yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.
Şirkette, çok donanımlı bilgili becerikli çalışkan insanlar vardı.Başta milliyetçi duruşu olanlar fetö eliyle şirketten tasviye edildi. Bunlardan biride benim. Devletim bu terör gruplarına özellikle 15 temmuzdan sonra haddini bildirdi. Şirketten paralel yapı eliyle uzaklaştırdım. Devletim benim intikamımı mağdur da olsam yıllar sonra aldı. Allah razı olsun.
20 yıla yakın bir süre telekom sektöründe çalışınca başka işte yapılmıyor,haliyle… Hasbel kader şirketten Allah razı olsun 2010’lu yılların başında kurumsal bayilik verdiler. İyi işler de yaptık. Ta ki 2017 sonuna kadar. Üst yönetimi tenzih ederek söylüyorum, direktör kademesindeki bir şahsın işgüzarlığı ile 43 kurumsal bayiden 30’unu kapattılar. Bu bayiler telekom ürünlerini satardı ve şirkete 5 kuruş maliyetleri yoktu. Çünkü yaptığı iş kadar pirim alırdı. Bayiler kapandıktan sonra 2018 yılında kobi kanalı tamamen bitirildi. Şirket milyonlarca Tl satış karından oldu. Kapanan 30 bayide çalışan 1000’e yakın kişi de işsiz kaldı. Bunların maaşını dahi bayiler veriyordu. Telekom’un tek kuruş personel gideri yoktu.
Milyonlarca lira satış karından olan şirket bir de sözleşmesi devam ederken kapattıkları bayilerin milyonlarca liralık ticari davaları ile uğraşmaz zorunda kaldı.
Hiç bir becerisi olmayan bir direktör yüzünden şirket hem milyonlarca lira gelirden oluyor, hem milyonlarca liralık tazminat ödemek zorunda bırakılıyor, hemde binlerce çalışan işsiz bırakılıyor. Ben şimdi soruyorum vicdan sahiplerine bu işten şirketin karı ne oldu ? Koca bir hiç…. Ve büyük bir zarar…. Bunu yapan direktöre ne oldu diye sorarsanız sadece yeri değiştirildi. Hala direktör….Ne kadar komik bir durum değil mi ?
Ayrıca, yukarıda bahsettiğim bayilerin yöneticileri telekom’un kendi bünyesinde çalışan satış yöneticileriydi. 30’a yakın satış yöneticisi işten çıkarıldı. İşinin ehli, şirketi kendi işi gibi benimsemiş, çalışkan ve iş ahlakı sahibi çocukları onurları kırılarak “organizasyon değişilkliği” bahanesi ile işten çıkardılar. Bunu yapan da o direktör ve kendi içinde bir örgüt olan ik alt kademesi tarafından. Kimse bunlara hesap dahi sormadı. Bu adamları hangi gerekçeyle işten çıkarıyorsunuz demedi.İşten çıkarılanların hepside şirkete işe iade davası açtı. Hepsi de davalarını kazanıyorlar. Şirket milyonlarca lirada bu şahıslara tazminat ödeme riskiyle karşı karşıya…
Gelelim üst yönetime önerilere…
1. Geçmişte kapatılan bayilerin tamamının neden kapatıldığı araştırılmalı, şirketin ettiği zararın hesabı sorulmalıdır.
2.Mevcutta çalışan bayilerin sistem açığı nedeniyle elde ettiği haksız vurgunlar açığa çıkarılmalıdır. Hesabı sorulmalıdır.
3.Düzgün bayiler kapatılırken, vurguncu ve hileli satış yapan bayilerin neden kapatılmadığı,bu durumdan kimlerin nemalandığı ortaya çıkarılmalıdır.
4.2018 yılında telekom şirketleri bordrosunda çalışırken iş akdi fesih edilen satış yöneticileri davet edilmeli, kapatılan bayiler ve usulsüzlüklerle ilgili somut bilgiler talep edilmelidir. Belki mevcut çalışan satış yöneticilerinden neden bu bilgiler sorulmuyor diye soran olabilir. Çünkü iş kaybı korkusu ve bayi sahiplerinin gücü nedeniyle tek kelime edemezler.
5.Kapatılan bayi sahiplerinin görüşleri alınmalıdır.
Sayın bakan yardımıcısının mütevazi bir kişiliğe sahip olduğundan bahsetmişsiniz Musa Bay. Aynı zamanda vicdan sahibi bir kişi olduğu da söyleniyor. Bundan dolayı kendisinin tt yönetimine atanmasını şans olarak görüyorum.
TT iştiaki olan Asist şirketinde kobi portföy yöneticisi pozisyonunda 300-400 civarı personel olarak tt ürün ve hizmetlerinin sahada satışını yapıyorduk. 2018 yılının ilk ayında bu birim tamamen kapatıldı. hepimizi işten çıkardılar. Ekonomik durum nedeniyle işten çıkarılanların büyük çoğunluğu işsiz. Farklı şahıslara ait şirketler olan bayilerde çalışmak istemekteyiz. TT’ye haksız işten çıkardıkları için dava açtık. Açtığımız davadan dolayı TT, bizlerin bayilerde çalışmamıza müsade etmiyor. Sektördeki ekmek kapımız engelleniyor.
TT’ye açtığımız davayı bu ülkenin mahkemelerine açtık. Haksızlığa uğradığımız içi mecbur kaldık. Dava açma hakkını bize devlet veriyor. Buna rağmen neden başka yerlerde çalışmamız engelleniyor. İnsanların çalışma hurriyetini engellemek suç değil mi ? Bakan yardımıcımızdan ve diğer yöneticilerden sorunumuzun çözülmesini bekliyoruz. Musa Bey sesimizi duyururmusunuz ?
1- satış süreci gündemde mi?
2- personel çıkarımı olacak mı?
3- bankalar yönetime girecek mi?
4- üst düzey yönetici değişikliği olacak mı?
5-personel alımlarında ve terfilerde torpil sona erecek mi?
Gibi bir sürü soru var cevap beklenilen:)
Değerli bir yazar olarak sesimizi duyurabilme imkanı sağlıyorsunuz. Musa Bey, Allah sizden razı olsun. Keşke sorunlarımızı birinci ağızdan yönetime aktarabilme imkanımız olsa.
Bazı arkadaşlar da yazmış. Personel fazlalıığı, şirket içi organizasyon değişikliği gibi sebeplerle işten çıkarılan çok kişi var. En azından ihtiyaç duyulan yerlere bu arkadaşlar geri alınmaz mı ? Bize dava açtınız. İşe iade istediniz diyerek insanlara tuu kaka muamelesi yapılmasa. neticede bir hak var ve birçok kişi bu hakkını almak için mahkemelere gitti. Dışlamak yerine daha kucaklayıcı olunsa telekom ne kaybeder ? Eski çalıştığımız birimlerde biliyoruz ki personel sıkıntıları var. ilk kademe yöneticilerin değerlendirilmesi ile bu arkadaşlar kuruma tekrar kazandırılamaz mı ? Yeni yönetim bu konuda hassas davrınır mı ? Umut var mıdır ?
Diğer sorumda okuyucularınıza. İşe iade kazanarak telekom a dönen örnekler var mı ? yazarmısınız ?
Musa Bey yazılarınızı çok uzun zamandır takip ediyorum. Son birkaç yıldır yazmıyordunuz. Tekrar yazmaya başlamanıza sevindim.
Yazmak isteyipte yazamadığınız veya yazacağınız yeni bilgiler mevcut mu ? Yeni yazı ne zaman gelir ? Organizasyonda köklü değişiklikler bekliyor musunuz ? 9 ayda 3,6 milyar gibi çok ciddi zarar var. Bunun faturası kime kesilir ?
Selim Orak a cevap:
Telekom prensip olarak işten çıkardığı personel dava açmışsa geri almıyor. Fakat istisnaları da var. Kurumda imkansız diye birşey yok. Yüksek mercilerde tanıdığın varsa çok daha iyi pozisyonlarda bile dönersin. Ama arka çıkacak kimsen yoksa geçmiş olsun. Ekmeğini başka yerlerden kazanmaya bak.
Musa Bey yeni yazıyı ne zaman yayınlamayı planlıyorsunuz ? Çok beklermiyiz 🙂
Musa Bey, sorular neden yanıtsız ? Bizi ihmal etmiyor musunuz ? ::):):)
Sizleri ihmal etmem ne mümkün. 🙂 Eksik olmayın. İnşallah, yarın akşam bilgisayar başına oturunca yazacağım.
Eksik olmayın Musa Bey. Tüm yazacaklarınızı keyifle ve heyecanla takip edeceğiz. İyi ki varsınız.
Sayın Şükrü Yıldırm’ın yazdıklarına harfi harfine imzamı atarım. Yazdıkları tamamen doğru. Bahsettiği direktör İ.Ç. Kendi yöneticilerinin durumun bilincinde olduğunu biliyorum. 1 senedir yönettiği birimi de çok kötü yönettiği biliniyor. Yıl sonunu bekleyin derim.
Artuklu;
O kişiyi İ.Ç yazmışsın. Doğrusu İ.C olacak. Tüm bayilerin ve yönettiği mevcut personellerin nefretini kazanan kişidir kendisi.
Eleştirildiğinde ise topu gmy olan Ü.Ö ye atmaktadır her seferinde.
Musa abi yazıyı paylaşmak için meşhur cuma gecesi kap açıklamalarından birini bekliyor olabilir misin ? 🙂 🙂
Musa bey 23 Kasım akşamı bilgisayar başına oturacaktınız , hala yazıyor olamazsınız değil mi?
Muhittin’e cevap: 🙂
Kemal Bayoz’a cevap: Ne deseniz haklısınız. Bilgisayar başına ancak oturabildim. Son yazıyı okuyabilirsiniz.