Twitter’dan gazetecilere çağrı
Son haftalarda büyük medya şirketlerinin Twitter hesapları birbiri ardına hackleniyor. Geçtiğimiz ayın sonlarına doğru AP haber ajansının hacklenmesi ve Obama’ya bombalı saldırı yapıldığı yönünde sahte bir haber geçilmesi Dow Jones borsasında infial yaratmış ve borsa birkaç saat içinde 90 milyar Dolar değer kaybetmişti. Şimdi ise hackerların hedefinde The Guardian, BBC ve France 24 TV gibi başka hedeflerin de olduğu ortaya çıktı. İşin ilginç tarafı bu işlerin arkasındaki hackerlar ile ilgili bilgi notları. Bize oldukça garip gelen bilgilerden biri saldırıların arkasında Suriye’de Esad yönetimini destekleyen hackerların olduğu şeklindeydi. “Ne alaka?” desek de her bilgiye dikkatlice yaklaşmak zorundayız.
Hacklenme ve asılsız haber yayma işi Twitter üzerinden şöyle oluyor. Yayın kuruluşlarının Twitter’da da hesapları var. Bu yayın kuruluşları sitelerinde yayınladıkları haberleri kitlelere ulaştırmak için çeşitli sosyal medya araçlarını da kullanıyorlar. Bunlardan başta gelen ise Twitter. Twitter’da hesap açarak, sitelerinde yayınlanan haberlerin en azından başlıklarının yayınlanmasını sağlıyorlar. Twitter kullanan insanların bu başlıklara tıklayarak sitelerine gelip haberi okumaları sağlanıyor. Yani siteye kullanıcı sosyal medya araçları üzerinden de çekilerek erişim kanal sayısı artırılmış oluyor.
İşte bunlarla ilgili olarak Twitter yönetimi ise gazetecileri daha dikkatli olmaya davet ediyor. Twitter yönetiminden büyük medya şirketlerine yönelik olarak yapılan açıklamada, hesapların güvenliği için kendilerine yardımcı olunması ve mutlaka kırılması zor şifrelerin kullanılması isteniyor. Twitter yönetimi, yaşanan vakalardan yola çıkarak, bu tarz saldırıların devam edeceği uyarısında da bulunuyor. Ayrıca söz konusu saldırılarda phishing yönteminin kullanıldığı ve medya şirketlerinin sosyal medya yöneticilerine kurumsal bir mail adresinden geliyormuş izlenimi veren mailler yollanarak şifrelerin çalınabildiği vurgulanıyor.
Twitter’dan yapılan uyarılarda klasik olarak, içinde büyük ve küçük harfler ve rakamlar barındıran uzun şifreler seçilmesi gerektiği ve bu şifrelerin sadece tek bir kişide bulunması gerektiği açıklanıyor. Ayrıca Twitter yöneticileri, medya şirketlerinin Twitter hesap güncellemelerini tek 1 kişinin yönetmesi (veya tek 1 bilgisayarı dönüşümlü olarak kullanan bir ekip) gerektiği uyarısında da bulunuyor.
AP saldırısı ardından hafta sonunda The Guardian, BBC ve France 24 TV gibi medya şirketlerine de siber saldırı düzenlendiği, bu saldırılardan The Guardian’ın Twitter hesabına yapılanının başarılı olduğu da gelen bilgiler arasında.
Siber dünyada internet üzerinden borsalara saldırılarak dünya ekonomilerinin manipüle edilebileceği şekinde klasik bir felaket söylemi vardır. Bu söylemin esin kaynağı olarak Fight Club filmi gösterilir. Filmi izleyenler hatırlayacaklardır, Tyler Durden karakteri dip noktayı görmeden bir devrim veya kurtuluş olamayacağını öngörerek tiksindiği bu kirli ekonomik yapıdan ve dünya düzeninden kurtulmak için Project Mayhem’i (kargaşa projesi) tasarlar. Durden’ın planı basittir: Kredi kartı şirketlerini havaya uçurursanız, herkesin kredi borcu sıfırlanır.
İlginç olan ise AP haber ajansının Twitter hesabının hacklenmesiyle başlayan olaylar zinciri bu teorilerin aslında gerçeğe ne kadar yakın olabileceğini gösterdi.
Sizce de öyle değil mi?
(Bu yazının bir kısmı 5 Mayıs 2013 tarihli Para dergisinde yayınlanmıştır.)